THAJSKÝ SALÁT S POMELEM (YAM SOM OH)


Celá naše rodina miluje Thajsko. Před několika lety jsme tam strávili rok života a sice nám to na dalších pár let stačilo (ano, Praho, tebe milujeme ještě víc!), každopádně pár receptů a především cenných rad, jak thajské jídlo připravovat, jsme si přivezli - a rádi se o ně s Vámi podělíme!

TELECÍ KOTLETY S BYLINKAMI




Preferuji jídla s delikátní chutí, které jsou jednoduché na přípravu. Čas, který u vaření ušetříte, mnohem lépe využijete tím, že si ten kulinářský skvost dokonale, pomalu a s láskou, kterou si zaslouží, vychutnáte.

TVAROHOVÁ BÁBOVKA



Víte, co jsem vždycky milovala na těch starých, černobílých filmech? Ty situace, ukázky rodinné pohody, kdy hospodyně po nedělním obědě přináší na stůl tu překrásnou, pocukrovanou nádheru. No jo, jenže my hospodyni nemáme, takže bábovka je v sobotu! Krásná, pocukrovaná a hlavně naše! 

KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ



Rychlovka, která u nás nikdy dlouho nevydrží. Celá naše rodina tenhle koláč miluje, díky, můj drahý Apetite za recept!

Francouzský slaný koláč (Quiche) se zkaramelizovanou červenou šalotkou



Existuje mnoho druhů skvělých slaných koláčů, mezi něž ovšem neřadíme klasické české štrůdly se spoustou eidamu, slaniny, párků, kečupu a au, dalších pochoutkách ála Mimibazar - kdy už to někdo zakáže? Dávala bych za to doživotní zákaz vcházení do kuchyně! Řeč je o báječných francouzských specialitách s názvem quiche , které můžete plnit dle libosti a proto se vám jen tak neomrzí. 


SALÁT S MANGEM A MANDLEMI


Když žijete v Asii tak dlouho jako my, občas se vám zasteskne po evropské kuchyni. My si oblíbili sít’ restaurací Sizzler, kde kromě pořádného steaku a výborných grilovaných žebírek mají i salátový bar s nepřeberným množstvím studených i teplých předkrmů, polévek, salátů, ovoce a dezertů. Tady jsem také narazila na tento salát s mangem, který se u nás stal salátem No.1.

STICKY RICE S MANGEM


Lámu si hlavu nad tím, jak  přeložit do češtiny sticky, protože slovo lepkavá se mi teda vůbec nelíbí! Pro mě to bude stále sticky rice, které doma s oblibou říkáme "stykina" :). Je to druh rýže, který se vaří v páře a po uvaření to není ta rýže, kterou známe, ale je to vlastně slepený chuchvalec bílé hmoty, který vám Thajci na pláži ugrilují s krevetami a nebo z něho udělají tento výborný dezert.

Mořský vlk se šalotkovo-citrónovým máslem a hráškovým pyré




Také si všímáte toho trendu? Každý jí zdravě, nakupuje převážně na farmářských trzích, sportuje a především má načteno vše od profesorky Strunecké, zapálené profesorky a vědkyně, která zbrojí proti všem aspartamům, glutamátům, hliníku, sóje a já nevím čemu všemu ještě. Já, odchovaná na svíčkové, knedlíkách a segedínu absolutně nechápu, jak to, že jsem ještě tady?! Ale jsem a je to možná proto, že to zas tak moc neřeším. Ale také moc nehřeším. Když svíčkovou, tak jednou, dvakrát v roce. Nicméně po celý rok se snažím, aby moje rodina jedla lehká jídla, mezi něž patří právě třeba dnešní pochoutka - mořský vlk. Receptem jsem se inspirovala na skvělém blogu The Pioneer Woman


SEMIFREDDO S MALINAMI

Mám pro vás jeden báječný tip. Konečně jsem přišla na to, kde seženu tu nejlepší zmrzlinu. A že mi to trvalo zatraceně dlouho! Musela jsem se projíst všemi nanuky, Hájky, Haagen Dazs, Ben & Jerry's, Marks & Spencery a tak dále, abych pochopila, že to nejlepší dostanu opět - jak jinak - doma. Slavné, famózní a především velmi jednoduché semifreddo (aneb "polozmrzlý" dezert) se mi dlouho vyhýbalo, až doteď. Bohužel (dělám ho nějak často) i bohudík (aspoň už nemusím ochutnávat tolik druhů těch tučných a sladkých lákadel). 

HOVĚZÍ STEAK S CUKETOVÝM JULIENNE


Steak je nejoblíbenější dezert mého manžela. Vždycky se úplně rozzáří, když zjistí, že ho pro něj opět připravuji. Jeho výraz bych přirovnala k mému, když si kupuju boty. Steak je vděčný ať už se zeleným pepřem, s bylinkovým máslem nebo prostě jen jako kus výborného krvavého masa s černou solí. Já mu ho dnes udělám i s cuketovým julienne a omáčkou z balsamikového octa s červeným vínem.