MATCHA SEMIFREDDO

Slavné, famózní a především velmi jednoduché semifreddo (aneb "polozmrzlý" dezert) se mi dlouho vyhýbalo, až doteď. Bohužel (dělám ho nějak často) i bohudík (aspoň už nemusím ochutnávat tolik druhů těch tučných a sladkých lákadel). 

SACHER DORT


Poslední říjnový narozeninový dort byl pro mého manžela. On na sladké vůbec není, takže mu dorty nepeču. Jenomže letos měl kulatiny! Ty si dort zaslouží. Minulý rok téměř ve stejnou dobu mi Terezka z Gurmetu přinesla jako dárek malý Sacher. Úplně se trefila, protože to je jediný dort, který si občas dá, takže volba byla jasná.

ŠÁTEČKY S HRUŠKOVÝMI POVIDLY


 Tyto šátečky jsou naprosto geniální! Sice kynuté, ale bez kynutí. Kdo se bojí kynutých koláčků, tak s tímto těstem vůbec nemusí!

KALDOUN



Nevěřila jsem, co jsem našla na internetu receptů na kaldoun! Nyní Vám tedy představím ten pravý :)! Ten náš, co dělala prababička, babička, maminka.

SALÁT S RESTOVANÝMI LIŠKAMI

Tak jsem letos byla také na houbách, dvakrát. Poprvé jsme našli  dvě babky a podruhé dva čtyřcentimetrové modráky. Potřetí jsem byla na houbách v Makru a našla jsem tam krásné lišky! A co jich tam bylo!

RAW ČOKOLÁDOVÝ DORT




Říjen je v naší rodině měsícem dortů. První je pro Dominku, pak pro manžela a nakonec pro nejmladší Natálku. Dříve jsem dorty objednávala, někdy nějaké pseudodorty doma vytvořila. Čím byla děvčátka starší, tím více jsem je odbývala jedním dortem a narozeniny slavili všichni tři dohromady.
Blog a Dominika mi to trošku zkomplikovaly. Přeci nebudu objednávat dort, když mám blog, že jo… No a proč Dominka? Protože už je skoro dva roky paleo. Letos si u maminky objednala raw dort.  
Do raw dortu se běžně používá agáve sirup, med, javorový sirup, kokosový cukr, atd ...To ale Dominika striktně odmítá. “Oslaď ho ale rozmačkaným banánem, nee že mi tam dáš nějaký sirup ...!” Fajn, říkám si, ale bude to držet dohromady, jakou to bude mít chuť? 
Sahám tedy po oblíbeném receptu Jany Černé ze ZÁSADNĚ ZDRAVĚ a upravuji podle přání Dominiky.