ČESKÉ BUCHTY



Naše praprababička je kdysi dělávala každou neděli. Naše prababička ob neděli, babička pekla štrůdl a maminka jakbysmet. Je tedy zřejmé, že tradici je třeba řádně nakopnout a obnovit v plné polní, stojí totiž za to!



Když jsem pekla buchty naposledy, vyzkoušela jsem recept od Romana Vaňka z jeho kuchařky Poklady české kuchyně. Byly tak báječné, že se s Vámi o tento recept nemohu nepodělit.

Ingredience:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
2 vejce
špetka soli
50 g másla
1/2 kostky droždí
150 g krupicového cukru
sádlo na potření buchet

1 lžíce másla
1 lžíce rumu na potření hotových buchet
moučkový cukr na posypání


Maková:
125 g mletého máku
200 ml mléka
50 g krupicového cukru
2 lžíce másla
1/2 lžičky skořice
Mletý mák vložte do hrnce, přisypejte cukr,skořici, máslo, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.

Tvarohová:
125 g měkkého tvarohu
1 žloutek
1 lžíce rozinek namočených v rumu
60 g moučkového cukru
Tvaroh smíchejte se žloutkem, cukrem a rozinkami.

Povidlová:
domácí švestková povidla
1/2 lžičky skořice
1 lžíce tuzemského rumu
cukr dle chuti
Smíchejte dohromady.

Mléko si rozdělte do dvou kastrůlků a oba lehce zahřejte. V jednom z nich rozpusťte máslo, do druhého dejte trochu cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mísy nasypejte hladkou mouku, rozmíchejte do ní špetku soli, přidejte zbytek cukru, rozklepněte vejce a přilijte ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujte v hladké těsto, poprašte moukou a dejte na teplé místo kynout, dokud těsto neznásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrajujte kolečka, která budete plnit. Doprostřed každého dílu položte asi lžičku náplně, okraje těsta přehněte přes náplň a prsty stistkněte pevně k sobě. V dlani ještě uválejte do kuličky. Spojem položte buchty dolů.

Pekáč vymažte rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládejte buchty jednu vedle druhé, každou vždy důkladně ze všech stran ještě pomažte sádlem. Na závěr potřete zbylým sádlem i vrchní stranu. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 25 minut dozlatova. 

V rendlíku rozpusťte máslo s rumem a ještě v pekáčku upečené horké buchty pomažte. Na talíři posypejte moučkovým cukrem. 










6 komentářů:

  1. Můžu se prosím zeptat, zhruba na kolik buchet těsto vyjde? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem to počítala na obrázku a vychází mi to asi přibližně na 21 kousků....od té doby jsem je nedělala, díky za připomenutí :). Hezký zbytek neděle,P.

      Vymazat
  2. Zdravim, do testa opravdu jen 50g masla? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré recepty. Moje dcera Anna byl potěšen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Vám děkuji a jsem ráda, že dcera měla radost! Hezký den, P.

      Vymazat