Gurmet časopis vyšel v novém vydání, takže recept na donuty už na Vás dole mrkají :). Jak jsem psala na Instagramu, pomáhala jsem s přípravou jídel místo nemocné Terezky a opravdu se klaním před všemi, kteří připravují časopis. Strávila jsem s nimi sice úžasný, ale celý den a žádná procházka růžovým sadem to tedy není. Přijela jsem večer domu a nebyla jsem totiž schopna ani slova :).
520 g hladké mouky
40 g cukru krupice
11 g sušeného droždí
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce
50 g změklého másla
220 ml vlažného mléka
řepkový olej na smažení
Smíchejte suché ingredience. Přidejte změklé máslo a rukama propracujte do směsi. Vidličkou prošlehejte vejce a extrakt v mléce a postupně zapracujte do směsi. Vypracujte měkké, mírně lepivé těsto. Vložte do mísy vytřené olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout. Po vykynutí přendejte na pomoučený vál, prohnětením z něj odstraňte vzduchové bubliny, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte ještě kynout 45 minut.
Těsto vyklopte a vyválejte na 1 cm vysoký plát. Vykrajovátkem tvořte kolečka, menším střed. Pokládejte na pomoučený vál. Přikryjte fólií. Nechte opět kynout na dvojnásobný objem.
Ve vyšší pánvi rozehřejte olej (donuty musí plavat) a vkládejte postupně donuty. Smažte z obou stran. Nejlépe se mi vyndavaly obrácenou vařečkou. Nechte okapat na papírové utěrce.
Malinová poleva:
100 g zmražených malin
1 lžíce citronové šťávy
180 g moučkového cukru
vínové perličky na ozdobení
Kokosová poleva:
2 lžíce kokosového mléka Aroy-d
180 g moučkového cukru
perlový cukr na zdobení
Maliny propasírujte, šťávu smíchejte s citronovou a postupně přidávejte cukr. Poleva nesmí být moc tekutá, aby z donutu nestékala. S odstíny si můžete i pohrát a vytvořit z jedné šťávy i několik odstínů přidáním více citronové šťávy či malinové. Nakonec ozdobte perličkami. Stejně připravte i kokosovou polevu.
PS: Nemáte maliny? Nevadí. Můžete použít jakokoliv marmeládu, stačí jedna lžička smíchaná s citronovou šťávou a barvu máte hned!Nemáte ani maliny? Rozpusťte čokoládu, posypte orestovanými mandlemi, krokantem, kokosem, udělejte polevu z javorového sirupu, růžové vody atd...A Ebynka nám zas moc pomáhala, ani se nehnula, potvora malá :D
Nejkrásnější fotky! Musí být výborné :)
OdpovědětVymazatDonuty jsou prostě fotogenický :). Dneska je dojíždíme a jsou dobrý i druhý den...Děkuju! Moc! P.
VymazatTo vypadá výborně a pejsek je super, určitě taky měl chuť, jak tam tak u nich pózoval :-)
OdpovědětVymazatEbuška nám zdatně pomáhá u vaření, tak i u focení. Musí přeci zkontrolovat, jak to uvařila, že jo :). A díky moc! P.
VymazatTy jsou tak roztomilý :)
OdpovědětVymazatSimple living: Jakou kosmetiku jsem přestala používat
Jo, to jsou no :D, takový fotogenický, co? Díky moc, P.
VymazatEbynka je zlatá, jako bych viděla tu naši škemralku. Akorát že ta by se u focení asi neudržela a hned by ochutnávala :D
OdpovědětVymazatPiosek
Ebuše je zlatá, vždycky když jdeme fotit, tak ona to ví už snad dopředu a stepuje na místě a čekuje ;)
VymazatDonutky úžasné a ten psí pohled ♥
OdpovědětVymazatTo ona umí mooc hezky :))), díky moc!
VymazatDobrý den, mohu poprosit o info, jetli poleva na donutech ztvrdne stejně, jako tvrdne cukrová poleva :)? Děkuji moc
OdpovědětVymazatOno záleží, jakou ji chcete, když přidáte hodně moučkového cukru, tak ztvrdne... Omlouvám se za pozdní odpověď, dnes jsem se vrátila z dovolené.
VymazatDobrý den, přítel má zítra narozeniny, budou dobré, když je udělám ještě dnes večer nebo už zítra nebudou takové?
OdpovědětVymazatByly dobré i druhý den, i když....čerstvé jsou prostě čerstvé....
VymazatDěkuju, počkala jsem a jdu na to! :)
VymazatPak dejte vědět, jak přítelovi chutnaly! A vše jen to nej mu přeji!
Vymazat