Zadáním oné výzvy byl dort Black Forest, který mnozí znáte také jako Schwarzwald. Způsob, jak jsem se s ním poprala, najdete spolu s receptem v novém čísle časopisu Gurmet, který ode dneška najdete na stáncích.
Kromě Black Forestu tam ode mě najdete ještě dva recepty na zadané téma: sušené ovoce. Sice pokaždé, když slyším kandované nebo sušené ovoce (s vyjímkou jablek a hrušek), jdou na mě mdloby, ale ty se rozplynuly ve chvíli, kdy jsem si vzpomněla na klasický Anglický vánoční dort a Mince pies, varianty, které se dají ještě přežít! :)
Black Forest
Ingredience:
50 g rozehřátého másla
180 g hladké mouky
5 lžic kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
200 g cukru
1 vejce
200 g zakysané smetany
75 ml horké vody
špetka soli
Smíchejte sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečícím papírem vyložené formy a pečte 50-60 minut.
Omáčka:
250 g kompotovaných višní
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky kukuřičného škrobu
Kompot slijte, višňě odložte stranou a šťávu svařte se škrobem. Vychlaďte a přilijte citronovou šťávu.
Krém:
500 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání
6-8 lžic moučkového cukru
Mascarpone promíchejte vidličkou s cukrem, smetanu vyšlehejte do tuha a pomalu přimíchejte k mascarpone.
Na dokončení:
150 g kvalitní hořké čokolády
třešňovice, čokoládové hobliny
Čokoládu (150g) rozpusťte ve vodní lázni, nechte vychladit a přendejte do trezírovacího sáčku. Na pečící papír namalujte čokoládou stromečky a dejte zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí stromečky otočte, na kmínek upevněte špejli a zakryjte pomocí zbylé čokolády.
Vychladlý korpus rozřízněte na tři části, každou část pokapejte třešnovicí, potřete krémem z mascarpone, poklaďte višněmi a pokropte svařenou šťávou z višní. Vršek dortu potřete krémem, posypte čokoládovými hoblinami, přidejte višně a ozdobte čokoládovými stromky.
Mince pies
Těsto:
240 g hladké mouky
120 g studeného másla
šťáva z jednoho pomeranče
špetka soli
Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kostičky udělejte drobenku. Postupně přidejte pomerančovou šťávu a vypracujte těsto. Rozdělte na dvě části, každou vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru a dejte vychladit do lednice alespoň na 30 minut.
Náplň:
300 g brusinkového džemu
60 ml portského vína
75 g hnědého cukru
75 g rozinek
75 g mraženého rybízu
30 g sušených brusinek
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky drceného hřebíčku
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce medu
kůra a šťáva z 1 mandarinky
Suroviny na náplň svařte do zhoustnutí, přidejte brandy, vanilkový extrakt, med a dejte vychladit.
Vyndejte z lednice pláty těsta, vykrojte kolečka, krátce zahřejte v dlani a vložte do formiček na košíčky. Zbytky těsta zpracujte, vyválejte a vykrájejte malé hvězdičky.
Lžičkou naplňte do jedné třetiny náplní a přiklopte vykrojenou hvězdičkou. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte 10-15 minut.
Anglický vánoční dort
Ingredience:
500 g sušeného ovoce (mix meruněk, jablek, hrušek, švestek)
500 g sušeného ovoce (mix meruněk, jablek, hrušek, švestek)
100 g rozinek
200 g brusinek
100 g sušených třešní
400 ml brandy, sherry
300 g změklého másla
200 g hladké mouky
150 g hnědého cukru
4 ks vejce
2 lžíce medu
šťáva z 1 pomeranče
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička skořice
1/2 lžičky drceného hřebíčku
150 g mandlí
150 g vlašských ořechů
máslo na vymazání formy
mandlový marcipán (nemusí být)
Den předem namočte sušené ovoce do brandy.
Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, po jednom přidejte vejce. Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte marinované ovoce ( třetinu ovoce můžete rozmixovat, dort bude vláčnější), přidejte pomerančovou šťávu a prosátou mouku s kořením. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Nakonnec pridejte mandle a ořechy. Předehřejte troubu na 150°C.
Formu na pečení vymažte máslem a vyložte pečícím papírem, těsto přendejte do formy, přikryjte opět pečícím papírem (použijte špejle, zapíchněte je do těsta a navlečte na ně stříšku z pečícího papíru). Pečte 2-2,5 hodiny. Po dvou hodinách udělejte test špejlí. Pokud se těsto ještě lepí, nechte dalších 20 minut péct.
Dejte vychladit a uložte ve vzduchotěsné nádobě, 1x týdně dortu dopřejte injekci brandy. Vydží i do Velikonoc.
Na ozdobu si připravte marcipán, vyválejte ho na ploše lehce podsypané kukuřičným škrobem, vykrojte hvězdu či libovolný ornament, lehce zespoda navlhčete brandy a přeneste na dort.
Nádhera! Včera jsem otevřela nový Gurmet a nad Black forest dortem jsem se úplně rozplývala:)
OdpovědětVymazatJezis, dekuju moc a moc!!! Ja se teda nad nim taky rozplyvam....pokazdy, kdyz ho vidim :D, ale je fakt, ze na fotce je mnohem hezci nez ve skutecnosti byl :) Marek Bartos je proste PAN fotograf!!!
VymazatTaké chválím zdobení, stromečky jsou super nápad a díky za recept na krém, je skvělý, vždycky jsem dělala jen z mascarpone bez smetany, takový hutnější,ale se smetanou je lepší
VymazatMěla jsem pár variant na stromečky, ale díky tomu, že to bylo vánoční vydaní, vyhrál u mne tento typ, a vlastně to nebylo vůbec složité...šlehačku přidávám téměř do všech krémů právě proto, aby nebyly tak hutné, jsem ráda, že chutná :).....a opravdu děkuju MOC!, p.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTen dort vypadá jako naprostá dokonalost, nádherně nafoceno a nazdobeno!
OdpovědětVymazatDěkuju, děkuju moc, krásný večer, P.
VymazatV létě jsem si namočila višně do bílého rumu, už se těším až si v neděli black forest upeču.
OdpovědětVymazatTo bude taková dobrota! Mňam, se těším za vás :)
VymazatSem nejdřív našla tenhle recept a ten se mi zdál strášššně složitej, ten tvůj je lepčí :) díky moc, ale nevím, jestli to do Vánoc ještě stíhám, uvidíme.
OdpovědětVymazatStará matka
Ono je tam dost surovin, ale když je to všechno doma, tak je to raz dva :D. To těsto s tím pomerančem je ale moc dobré! Uvidíš...Co išelské? Hezký večer, P.
VymazatSem tam trubka zapomněla dát ten odkaz: http://catalinapece.blogspot.cz/2011/11/mince-pies.html To je ten složitej :)
VymazatIšelské zatím v poho. Trochu jsem upravila :) Do ořechové náplně jsem nedala tu marmeládu ale kouske másla a pak jsem je mazala 1 půlku marmeládou, druhou ořechovou náplní a slepila, ted se chladí a zítra je očokoláduju :)
Jsem si říkala :))) Zas nějaké tunění, no jo no :), ale budou určitě dobré i tak ;)...
Vymazatmohu se zeptat, jakou formu na Black forest mam použít? :)
OdpovědětVymazatCo nejmenší, je to hezčí, jestli nemáš, zdvojnásob suroviny.
VymazatSmím se zeptat v jak velké formě jste pekla Black Forest cake?
OdpovědětVymazatJá už nevím :)...ale používám teď kvůli focení 18cm, ale měla jsem doma i větší, ale max 20cm.
VymazatRecept i zdobeni odkoukane?? .. od Desserts for breakfast?? Haha
OdpovědětVymazatDobrý den paní(pane) Anonymní,
Vymazatjestliže myslíte tento recept http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/04/blackest-forest-gateau-and-giveaway.html , tak to vidím poprvé v životě. Pročítala jsem si recept, ano je podobný, ale tento je od Lindy Lomelino ;). Myslím, že jsem ji uvedla jako zdroj na Instagramu https://www.instagram.com/p/vYgkCwsGle/?taken-by=kitchenandthecity. Jestli Vás to pobuřuje, že to není i zde, napravím.
Přeji Vám hezkou neděli, Petra