RAW ČOKOLÁDOVÝ DORT




Říjen je v naší rodině měsícem dortů. První je pro Dominku, pak pro manžela a nakonec pro nejmladší Natálku. Dříve jsem dorty objednávala, někdy nějaké pseudodorty doma vytvořila. Čím byla děvčátka starší, tím více jsem je odbývala jedním dortem a narozeniny slavili všichni tři dohromady.
Blog a Dominika mi to trošku zkomplikovaly. Přeci nebudu objednávat dort, když mám blog, že jo… No a proč Dominka? Protože už je skoro dva roky paleo. Letos si u maminky objednala raw dort.  
Do raw dortu se běžně používá agáve sirup, med, javorový sirup, kokosový cukr, atd ...To ale Dominika striktně odmítá. “Oslaď ho ale rozmačkaným banánem, nee že mi tam dáš nějaký sirup ...!” Fajn, říkám si, ale bude to držet dohromady, jakou to bude mít chuť? 
Sahám tedy po oblíbeném receptu Jany Černé ze ZÁSADNĚ ZDRAVĚ a upravuji podle přání Dominiky.



Ingredience na korpus:
100 g mandlí
80 g pekanových ořechů
6 neslazených datlí

Datle namočte na dvě hodiny do vody, aby změkly. Mandle a ořechy dejte na 10 minut do trouby na max 45-48°C “opéct”, dělám to tak i u ostatních ořechů, rozvine se jejich chuť, jen dám vyšší teplotu.
Ořechy nechte vychladit, přidejte datle a rozmixujte na jemno.

Formu o velikosti 18 cm vyložte cukrářskou fólií (jestli ji nemáte stejně jako já, můžete použít závěsný obal, je totiž tvrdší než potravinářská fólie a nedělá varhánky)a ořechovou směs lžící naneste do formy a pořádně upěchujte. Dejte vychladit.

Ingredience na krém:
150 g kakaové hmoty
100 g kakaového másla
100 g cukety
200 g zralého banánu
200 ml kokosového mléka AROY-D
1 vanilkový lusk
špetka soli


Hmotu a máslo rozpusťte ve vodní lázni při teplotě max 48°C. Cuketu a banán rozmixujte na kaši. Přidejte kokosové mléko, zrníčka vanilkového lusku, sůl a kakaovou hmotu a opět prožeňte mixérem, ať se vše krásně spojí. Kakaovou směs nalijte na vychlazený korpus a dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Dort ozdobte čerstvým ovocem.

Kakaovou hmotu a máslo koupíte v prodejnách zdravé výživy.
Jana má v receptu 220 g cukety a 50 ml agáve sirupu, takže klidně to tak udělejte. Dominika odmítá cukry v jakékoliv podobě, kromě těch obsažených v ovoci.

16 komentářů:

  1. ten je krásný, takový podzimní dort^ a chutnat musí ještě lépe! ^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Je pravda, že to byl můj první raw dort i co se týče ochutnání, takže nemám srovnání( mne chutnal moc teda) a právě proto jsem jsem ho dělala podle Jany! Nicméně u Dominky měl velký úspěch a to je co říct, neboť navštěvuje raw cukrárny :).

      Vymazat
  2. Ten je nádherný a určitě i úžasně chutná :) ! Raw dort jsem měla pouze jednou a msuím říct že byl skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá úplně úchvatně! :) nikdy by mě nenapadlo to takhle nazdobit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu, na hrušky jsem narazila na trhu a jinak jen fíky, pistácie, růže a jiřinka :). A jen jsem to tam jen tak naházela :)))

      Vymazat
  4. Vypadá skvěle .. A navíc zdravý .. Co víc si přát :)
    NLlifestyle

    OdpovědětVymazat
  5. Uplně se mi sbíhají sliny. Láká mě si ho zkusit. Ještě k tomu, když teď na večer mě honí mlsná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si se měla raději podívat až zitra ráno ;). A nebo ho hned udělat, aby na zítra rano byl ready :)! Děkuju moc

      Vymazat
  6. Vypadá nádherně a já se stávám novou pravidelnou čtenářkou :)

    OdpovědětVymazat
  7. MILUJU raw dorty, ale cuketu bych nečekala, stejnak vypadá neskutečně!!! Musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já taky ne :). Byl suprovej! Teď jsem "pekla" raw koláč pro OK! Magazín, borůvkový s avokádem a ten je můj horký favorit teda ;)...recept dát nemůžu, je v časopise....Děkuju moc!

      Vymazat