VANILKOVÝ DORT S BORŮVKAMI

Dorty nepeču. Vlastně jsem v životě upekla všeho všudy čtyři opravdové dorty. První byl Black Forest pro časopis Gurmet, druhý Red Velvet - výzva Gurmetu, třetí byl minulý týden mamince k narozeninám jako předpremiéra tomu dnešnímu, o který mne požádala moje kamarádka k prvním narozeninám její dcery Alžbětky. Korpus jsem si vypůjčila od Mišky (nebo že by Kamila?) z blogu COOLINÁRI, krém je by me a stylingem jsem se inspirovala u PUNKROCKCAKES Stáni Mutlové. A víte co? Ono mě to i bavilo!


Ingredience na formu 18 cm:
5 vajec
45 g slunečnicového oleje
130 g hnědého cukru
1 vanilkový lusk
150 g polohrubé mouky
3/4 lžičky sody

Bílky s cukrem vyšlehejte jedním směrem do husté pěny. V druhé míse vyšlehejte žloutky s vanilkovými zrníčky do pěny a postupně zašlehávejte olej. Vaječnou směs za stálého míchání vlijte do sněhu, přidejte prosátou mouku se sodou a promíchejte. Dejte do předem vymazané formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 40 minut. Zkuste test špejlí. Upečený korpus nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a chlaďte na mřížce.

Na pusinky:
2 bílky
špetka soli
140 g cukru krupice
potravinářské barvivo

Ve vodní lázni vyšlehejte vše do husté lesklé pěny. Předehřejte troubu na 90°C. Na vnitřní stranu trezírovacího sáčku štětečkem či špejlí namočeném v barvivu udělejte pár čárek a sáček naplňte sněhem. Na plechu s pečícím papírem tvořte pusinky, vložte do trouby a sušte přibližně hodinu a nebo je tam nechte přes noc dosušit s pootevřenými dvířky.

Na marcipánové kuličky:
100 g oloupaných jemně pomletých mandlí
100 g moučkového cukru
1/2 bílku

Veškeré ingredience smíchejte dohromady, když směs bude ještě "mokrá", přidávejte moučkový cukr. Obarvěte barvivem.

Ingredience na krém:
0,5 kg čerstvých borůvek
250 g hnědého cukru
1/2 vanilkového lusku
2 lžíce citronové šťávy

Z borůvek si na široké pánvi udělejte džem. Vsypte vše na pánev a při střední teplotě nechte probublávat a občas zamíchejte. Až se objem zmenší zhruba na polovinu, zvyšte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, přidejte citronovou šťávu, chvíli povařte, dejte do horkou vodou vypláchnuté sklenice a nechte vychladit.

3 žloutky
1 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový lusk
70 g hladké mouky
300 ml plnotučného mléka
25 g másla
Do menšího hrnce dejte žloutky, vydlabané zrníčka z lusku a zbytek lusku, cukr a promíchejte, přidejte polovinu mléka a za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Lusk vyndejte. Mouku si rozšlehejte se zbývajícím mlékem, aby v ní nebyly hrudky a za stálého míchání vlijte do vaječné směsi. Utvoří se vám hustá kaše, odstavte, přidejte máslo a dejte vychladit.

250 g mascarpone
150 ml ušlehané 40% šlehačky
125 g čerstvých borůvek

Rozšlehejte vanilkový krém, přidejte mascarpone a již nešlehejte, jinak by se Vám mascarpone srazilo (s tím mám velké zkušenosti), jen promíchejte metličkou či vařečkou a přidejte šlehačku.
Do dvou třetin krému zamíchejte borůvkový džem. Dvě lžíce borůvkového krému si dejte stranou.


Na dokončení:
500 g mascarpone
200 ml ušlehané 40% šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
Opatrně smíchejte dohromady.

100 g kvalitní čokolády min 70% rozpuštěné ve vodní lázni a částečně schlazené




Tak a jdem na to!

Korpus si opatrně nařízněte kolem dokola nožem, a nití ho dořežte. Takto se Vám povedou krásně rovné díly. Na dva díly dejte borůvkový krém a na třetí jen vanilkový, který poklaďte čerstvými borůvkami, na které opatrně dejte zbytek borůvkového krému. Korpusy dejte každý zvlášť vychladit do lednice. Vychlazené korpusy složte na sebe s vanilkovým krémem doprostřed a potřete slabou vrstvou krému na dokončení a dejte vychladit. Potřete další vrstvou, konečnou, a polijte rozpuštěnou čokoládou. A už jenom zdobte, tu pusinku, tam kuličku a nebo čerstvé borůvky!




TIP:
Korpus a vanilkový krém si udělejte den dopředu, pusinky a marcipán i několik dní předem. Dort dodělejte den před akcí, krásně se proleží.

Jak jste si asi všimli, občas mi někde popraskal! Když jsem se ráno podívala do lednice, myslela jsem, že mne trefí!!! No, když jste amatér, tak vlastně nevíte... Večer jsem se radila Stáňou a ta mi doporučila toto: krém z mascarpone ZÁSADNĚ nanášet v den, kdy dort předáváte, protože mascarpone oschne a pak to praská, což jsem samozřejmě nevěděla! A nebo ušlehat krém z philadelphie, másla a cukru, ten drží.

A nepředstíraná radost malé Alžbětky! Vše nejlepší holčičko malá!









47 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Hanka mi slíbila ještě fotky řezu, tak je sem později dám taky, i s malou Alžbětkou! <3...Děkuju moc!

      Vymazat
  2. Tak ten vypadá DOKONALE! :-D Jsi opravdu moc šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám z něj velkou radost! Tak doufám, že taky bude chutnat, nic špatnýho v něm není :)! Děkuju moc Vám všem ...Nela, Mikii, Pavlína, Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl jedním slovem de-li-kát-ní! Neodolala jsem druhému kousku :-)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Zamilovala jsem se, bereš objednávky? Jeden takový bych si nadělila k narozkám v listopadu 😍

    OdpovědětVymazat
  6. Ten snad ani není opravdový :D ! Nádhera !

    OdpovědětVymazat
  7. Báječný ! Marcipán nemusím, ale borůvky si mě získaly ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domácí marcipán je úplně o něčem jiném! :D Já ho dřív také nemusela, ale nyní ho můžu i samotný :))) Díky moc

      Vymazat
    2. Dobry den, a muzu se zeptat jak delate domaci marcipan? Jinak dort vypada uzasne, prave ho pripravuji kamaradovi k narozeninam ;)

      Vymazat
    3. Je recept na marcipan v postupu, doufám, že jste ho našla! :) A děkuju moc!

      Vymazat
  8. Ten vyzerá vážne skvelo !! už dlhú dobu sa chystám vyskúšať nejaké torty tak snáď raz na to príde čas a vyskúšam aj tento ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On zas tak těžký není, jako nejsou těžké ty dva dorty, které tu mám...Díky moc!

      Vymazat
  9. Ten je nádherný!!!! Opravdu se Vám povedl, jste skvělá!

    OdpovědětVymazat
  10. Snažila jsem se, ale popraskal mi...když jsem se ráno podívala do lednice, tak jsem myslela, že mne trefí!!! Takže jsem se jala to zamaskovat, ale radši jsem do toho ani neměla šahat! A už vím proč! Radila jsem se pak se Stáňou Mutlovou, napíšu to do receptu. Ale díky moc!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den,
    gratuluji ke krasne a jiste i chutne praci. Dort zkusim na sobotu mame oslavu, jen pusinky vynecham, jelikoz uz mam vymysleny jiny motiv.
    Snad se mi povedou kremy, ten dokoncovaci - akorat nahradime mascarpone philadelphii, aby nepopraskal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyšlehala bych 150 g másla s 1 lžící moučkového cukru a k tomu bych přidala 3,5 krabičky phila...(myslím, že u nás prodávají balení po 125g? Kupuju je vždy v Německu, kde je to balení jiné)... Tak dejte pak vědět! A prý byl i cituji: Famózní! :)

      Vymazat
    2. Dekuji mockrat za upresneni receptu a drzeni palecku, poslu vam foto.

      Vymazat
  12. No to je krása veliká! Opravdu nádherný! :))

    OdpovědětVymazat
  13. Tak a dost, tohle mi při snídani nedělej! Nádhera!!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Ten je kouzelný! V těhle chvílích lituji že jsem diabetik. :-) Obrovská poklona.

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuju, děkuju moc!!! <3 Evi, Verča, Sarah, krásný víkend, P.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobry vecer. Prosim vas aky ma byt pomer kremu na potretie zlozeneho z philadelhie masla a cukru? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem to o trochu výš do komentů: Je to 150g másla vyšlehat s 1 lž mouč. cukru a k tomu přidat 3 1/2 balení phila.

      Vymazat
  17. Dobrý den, dort jsem tento vákend upekla a je vážně výborný! Jen mně krém změnil barvu na šedo-zelenou vlivem borůvek a částečně se tak zbarvil i nasáknutý piškot:( Kde jsem udělala chybu? Ráda bych jej upekla na tchánovy narozeniny, ale chtěla bych, aby zůstal krásně fialový jako na Vašich fotkách. Předem děkuji za radu. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to samé se mi stalo s malinami, když jsem ho dělala Natálce k narozkám...od té doby ho dělám jen s čerstvými ;). U borůvkového se mi to jěště nestalo. Měla jste borůvky pořádně svařené, aby v nich nebylo moc šťávy? Napadá mne jen toto...A nebo ho zkuste s jahodami ;)

      Vymazat
    2. Možná to bude tou šťávou, sice nebyly tekuté, ale zkusím je víc svařit. Také jsem to dělala ze zmražených, jestli to nebude příčina... Ale i tak byl prostě výborný!

      Vymazat
  18. Ten vypadá nádherně! :) až budu mít narozky, upeču si ho! :D

    Style Solution blog

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím,
    Opravdu do korpusu jen 150g mouky? O víkendu se na něj chystám, tak snad se povede ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu! Dělám v 18cm formě, je to tu již zmíněno. Hezký večer,P.

      Vymazat
  20. Dobrý den, zajímalo by mne, zda ta šlehačka je udaná už v ušlehaném množství, nebo v tekutém stavu. Díky :) J.

    OdpovědětVymazat
  21. Dobry den, je mozne, ze krem je tekuty? Vset dle receptu, jenom misto boruvek jsem pouzila domaci malinovy dzem- extra pevny, takze ten nebyl vodovy, Je to ted v lednici, stuhne to? Nebo mam jis hledat rychlu alternativu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to dopadlo? Měla jste mi raději napsat na Ig!
      Není možné, aby byl krém tekutý! Při přípravě je o něco řidší, ale v lednici ztuhne, určitě není tekutý...cukrářský krém by měl být opravdu jako hustá kaše. A malinovým džemem to určo není, to je jedno, jaký džem použijete... Dejte mi, prosím, vědět!

      Vymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omylem jsem smazala Vas komentar v bloggeru, už se to nedá vrátit zpět :(. Ano, nechte pusinky ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky třeba i přes noc! A úplně v pohodě ;)

      Vymazat