Nezdá se Vám poslední dobou, že jen peču dorty? Nebojte, taky normálně vařím, jen u nás nyní vedly vývary a dámejídlo, neboť nás sklátil zánět průdušek. Ještě dvakrát fit tedy nejsem, ale zas se doma nudím, že jo! :) Néé, kecám! Tento dort byl domluven již dlouho dopředu.
Ingredience na korpus:
75 g rozehřátého másla
250 g hladké mouky
7 lžic kakaa
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 1/2 lžičky sody
250 g cukru
2 vejce
300 g zakysané smetany
105 ml horké vody
špetka soli
Smíchejte sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečícím papírem vyložené formy 18 cm a pečte 50-60 minut.
Griliáš:
150 g cukru krystal
100 g lískových oříšků
Lískové oříšky dejte do předehřáté trouby na 200°C a nechte je opéct (asi 10 min.). Stáhněte je z plechu do připravené utěrky a promněte je, aby se slouply. Pár celých ořechů si dejte stranou a dejte je do skleničky s horkou vodou, aby změkly a napíchejte je na párátka. Zbytek rozdrťte.
Na plech dejte pečící papír a lehce potřete olejem.
Za stálého míchání rozpusťte cukr na karamel. Opatrně, ať ho nespálíte, zhořkl by. Namočte ořechy na párátku do karamelu a zapíchejte vodorovně tak, aby karamel při tuhnutí stekl na niťku. (Použila jsem dózu na mouku, na kterou jsem položila mouku v pytlíku a mezi to jsem zapichovala obalené ořechy. Dejte si pod dózu pečící papír, jinak budete mít karamel všude). Do zbytku karamelu přidejte rozdrcené ořechy a nalijte na plech s pečícím papírem a nechte zatuhnout, poté je rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso.
Čokoládová ganache:
200 g hořké čokolády 70%
200 ml smetany na šlehání
Smetanu přiveďte téměř k varu, vypněte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu a dejte vychladit, nejlépe přes noc.
Krém:
čokoládová ganache
500 g mascarpone
griliáš
Do mascarpone postupně přidávejte ganache a griliáš a ručně zašlehejte.
Čokoládová poleva:
50 g másla
30 ml smetany na šlehání
100 g čokolády 70%
Máslo se smetanou přiveďte téměř k varu, odstavte a za stálého míchání přidejte rozlámanou čokoládu.
Korpus rozřízněte na tři části, potřete krémem a dejte přes noc zatuhnout ve formě do lednice.
No a máte hotovo! Dort polijte čokoládovou polevou, upravte a nazdobte ořechy v karamelu (ty nitě se mi povedly nějakým omylem:)).
Krásný :)
OdpovědětVymazatDíky moc Jani, není ani tak moc sladký, co jsem měla možnost ochutnat na odkrojkách, tak akorát... Krásný Advent!!! P.
VymazatMyslím si ,že něco takového jste snad ani nemohla vytvořit :D ! Je dokonalý :) !
OdpovědětVymazatruneatandtravel.blogspot.com
No, taky jsem se divila :D
VymazatStrašně šikovná!! Vypadá to vážně nádherně!!:) Mohu se Vás prosím zeptat kolik má forma cm průměr? :) Předem velmi děkuji!:)
OdpovědětVymazatMyslím, že je to 18tka....Děkujuuu moc a hezký den P.
VymazatDobrý den, chci se zeptat, jake mate zksuenosti s pecenim korpusu v 1 forme a pak rozrezat vs. peceni ve vice formach, takze neni treba rezat? Dekuju.
OdpovědětVymazatJe lepší pečení ve více formách...
VymazatFamózní! Škoda že mám narozeniny až za tři čtvrtě roku ;-)
OdpovědětVymazatTak nemusí být jen narozeninový, že jo ;) Děkujuu
VymazatJste opravdu šikovná! Já bych něco tak hezkého(na jídlo) nevytvořila... nádhera :-)
OdpovědětVymazatAle určitě joo. Ono ve finále, i když jsem se u toho vztekala a karamel jsem měla všude, to nebylo až tak složitý. Děkuju moc a hezký večer, P.
VymazatLUXUSNÍ Petruš ;-)
OdpovědětVymazatDĚKUJU!!!
VymazatDobrý den, chci vyzkoušet :-), jak velkou formu jste použila?
OdpovědětVymazatJe to 18cm forma, a určitě za vyzkoušení stojí! ;)
VymazatDrahé dámy, dortík jsem vyzkoušela a je naprosto famózní.Děkuji
OdpovědětVymazatJá děkuji moc!!! <3 Udělala jste mi ohromnou radost! Díky!
VymazatNo pani ten je uzasny...prosim v jak velke forme jeto pecene?
OdpovědětVymazatJe to 18cm, děkuji!
VymazatTeda...tento víkend budu zkoušet pro svou maminku k 55.narozeninám. Akorát krém bez griliáše...jen ganache a nahoře bez karamelu, tak jsem teda opravdu zvědavá, jak se povede :)
OdpovědětVymazatPovede, opravdu! Není vůbec složitý! A pozor na formu, je to rozpis max. na 18cm ! Těším se na výsledek a mamince přeji vše nejlepší! Krásný večer, P.
Vymazattak už je v lednici a doufám, že mi krém dobře ztuhne i bez griliáše...toho se vždy bojím nejvíc... "jen aby to obře ztuhlo" :D
VymazatZtuhne! Fakt!
VymazatDort byl famózní, měl obrovský úspěch. Děkuji za skvělé recepty a postupy
OdpovědětVymazatJá mám vždy takovou velkou radost, když mi tohle napíšete <3! Moc Vám děkuji! P.
Vymazat