THAI MORNING GLORY



Další z řady v naší rodině velmi oblíbených jídel, ke kterému se váže úsměvná historka.
Naše první návštěva Thajska proběhla někdy v roce 1997, byli jsme tam celá rodina a dcery byly tehdy opravdu malé, mladší ještě ani nechodila do školky. Všechno pro nás bylo nové, chodili jsme po ulicích s otevřenými pusami jak puci! Nicméně i tehdy už jsme byli závislí na výborném jídle, takže i s těma malýma  cácorkama jsme se nebáli ochutnávat streetfood a jíst v restauracích, kde jedli rodilí Thajci a kde byste na turistu nenarazili. Do jedné takové jsme zavítali hned druhý den pobytu. Jídelní listek měli jen v thajštině, takže jsme objednali to, co jsme viděli na okolních stolech. Jedním z jídel byla i  restovaná morning glory aneb vodní špenát, který nevypadá jinak než dlouhá tráva, s česnekem a sojovými boby. Donesli všechno jídlo, které jsme si objednali, ale tráva pořád nikde! Když jsme upozornili číšníka, že trávu ještě nemáme, úplně se lekl, odběhl do kuchyně a z kuchyně jsme ho viděli utíkat přes silnici, kde se nám ztratil ve tmě. Najednou se objevil, mával s trávou v ruce a s úsměvem pokřikoval: “five minute, five minute!” Thajci prostě z čehokoliv, co roste, dokáží udělat báječný pokrm!


Ingredience:
1 svazek morning glory (TTTM Sapa)
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
3–4 thai bird eye’s chillies (pozor, tahle dávka je masakr)
2 lžíce oleje
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce omáčky s rozdrcenými boby Loai dac biet (bohužel ani v Sapě jsem neobjevila boby celé)
1 lžíce ústřicové omáčky
palmový cukr podle chuti (seženete také v Sapě)

Na rozpálenou pánev s olejem vhoďte česnek a chilli papričky, zamíchejte, přidejte pokrájenou trávu, chvilku počkejte až změkne a přidejte ostatní ingredience. Minutku povařte, at’ se chutě spojí a podávejte.



4 komentáře:

  1. Nevím, jestli bych si troufla uvařit Thai Morning Glory (hlavně kvůli ingrediencím, o většině z nich čtu poprvé), ale až budu mít příležitost, určitě ráda ochutnám.. U příběhu jsem se opravdu pobavila!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se mi nechce do sapy, tak to udělám z lehce uvařené brokolice, ale není to ono...
      Jo, ona, kdyby to byla jen tráva! Občas šli i chytat ryby :))) A to bylo mnohem delší dobu než "five minute" :)

      Vymazat
  2. tak me napada, nechtelo by to dalsi blog? neco jako thai memories? ;)

    myslim, ze by to nekdy v nejblizsi dobe chtelo nejakou street ochutnavacku! (o ktere bych vedela poradne dopredu, abych nezapomnela, jako na sff holesovice :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahaha, Kačkooo :), dobrej vtip :)....
      Ja nezapomnela na sff, ale manzel prekvapil a odleteli jsme na tyden pryc, prave s navratem v nedeli, kdy se konal...skoda, bylo to tam asi super, podle fotek.....

      Vymazat