PEKINGSKÁ KACHNA



Při naší první návštěvě Thajska jsme samozřejmě nemohli vynechat návštěvu čínských restaurací a konzumaci jak vyhlášené speciality, kterou je žraločí polévka, tak pekingské kachny, kterou sice některé čínské restaurace u nás nabízeli, ale co si budeme povídat, k originálu to mělo daleko. Po objednání oné pekingské kachny se nás číšník zeptal, jak si ji přejeme připravit. Ha! Náš pohled farangů (thajské lokální pojmenování turistů) mluvil za vše - jak? No jak, Peking! Netušili jsme, která bije. Číšník rychle pochopil a za chvíli začal celý rituál: placičky, nakrájená okurka, jarní cibulka, omáčka a konečně i hřeb večera - křupavá vypečená kůžička z kachny! Tahle skvělá delikatesa totiž není o kachním mase, ale právě o oné kůžičce. Maso jsme dostali taky, ale nejspíš jen proto, že jsme to byli my… Každopádně, protože je skvělá i ta “fejková”, řekněme česko-pekingská kachna, naučím Vás dnes tuto variantu. Je skvělá, když se sejde celá rodina, nebo když pořádáte gurmánskou party a je mnohem efektnější než cokoli jiného. 

Ingredience:
2 x motýlek kachních prsou
sůl
2 lžíce koření five-spice M&S
5 cm čerstvého zázvoru

Kachní prsa omyjte, nastrouhejte na ně zázvor (nemusíte loupat), smíchejte s kořením a solí a pořádně vetřete do kachních prsou. Dejte do předehřáté trouby na 170°C, přikryjte a pečte dvě hodiny, průběžně odebírejte tuk z kachny. Na posledních 10 minut odkryjte, zvyšte teplotu na 200°C, aby byla kůrka pěkně vypečená.


Omáčka:
10 rozpůlených švestek
3 sušené švestky
3 lžíce švestkového vína
5 lžic cukru
1/2 lžičky koření five-spice
2 lžíce sojové omáčky
1/2 čerstvé chilli papričky
lžička nastrouhané pomerančové kůry
plus navíc 3 lžíce hoisin omáčky
Veškeré ingredience, kromě hoisin omáčky, svařte a nechte povařit do zhoustnutí. Dejte vychladit a ponorným mixerem rozmixujte. Do vychladlé směsi vmíchejte hoisin omáčku.

jarní cibulka a okurka pokrájená na 5 cm dlouhé dílky


Palačinky:
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 1/4 hrnku vařící vody
sezamový olej
olej na potření pánve(řepkový, slunečnicový)

jarní cibulka
okurka


Mouku promíchejte se solí a přilijte vařící vodu. Opatrně smíchejte vařečkou, když už bude teplota snesitelná, použijte ruce. Vypracujte hladké těsto a nechte na půl hodiny odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na stejné dílky a každý díl vyválejte na pomoučeném vále zhruba na 10cm průměr. Každou druhou placku potřete sezamovým olejem (nejlépe to jde prsty), přitiskněte na ní suchou placku a dohromady rozválejte na tenkou placku. Rozehřejte pánev, potřete olejem a placku z každé strany opečte tak, než se Vám nezačnou dělat tmavé opečené skrvny. Vyjměte z pánve, placku v místě spoje oddělte a dejte na teplé místo.





6 komentářů:

  1. Děkujeme za inspiraci, v nejbližší době vyzkouším a dám vědět, jak si rodinka pochutnala

    OdpovědětVymazat
  2. Nejde jinak, sjem vašim dalším čtenářem ;)

    OdpovědětVymazat