Jak jste si již všimli, občas se mé recepty objeví i v různých magazínech. Recept na tento krém byl v podzimním vydání magazínu Met OC Metropole a byla by škoda nepodělit se o něj i zde na blogu.
Kachní krém
Ingredience:
2 lžíce sádla
2 cibule
500 g kachních jater
100 ml portského vína
1 lžička nastrouhané bio pomerančové kůry
4 větvičky tymiánu
sůl, pepř
50 g studeného másla
100 ml smetany na šlehání
50 g přepuštěného másla na zalití hotové paštiky
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte očištěná a pokrájená játra a orestujte. Přidejte pomerančovou kůru, tymián a portské víno, občas zamíchejte, a až se víno zredukuje, je směs hotová. Ze směsi oddělte stranou 2 lžíce jater a zbytek rozmixujte ponorným mixerem do hladka. Osolte a opepřete, přidejte pokrájený zbytek jater, přilijte smetanu a studené máslo a směs vymíchejte. Naplňte sklenice paštikovým krémem a zalijte přepuštěným máslem. V chladničce vydrží týden.
Celožitný chléb
I. díl
125 g žitné chlebové mouky
125 g vlažné vody
1 lžíce kvásku
II.díl
II.díl
250 g žitné chlebové mouky
200 g vlažné vody
2 lžičky soli
po 2 lžičkách dýňových, slunečnicových a lněných semínek
olej na vymazání formy
Večer si nejprve připravte rozkvas: smíchejte ingredience z první části receptu, přikryjte potravinářskou folií a nechte na kuchyňské lince do rána rozkvasit.
Ráno přidejte do rozkvasu ostatní ingredience, promíchejte, aby se vše spojilo, a vložte do olejem vymazané formy (22x12x7). Formu s těstem vložte do igelitového sáčku a nechte v teple asi 3 hodiny kvasit. Poté vložte do minimálně půl hodiny předehřáté trouby na 250°C a pečte 10 minut, následně snižte na 220°C a 15 minut dopékejte. Chleba vyndejte z formy a 5 minut dopečte bez formy. Nechte vychladnout. Nejlépe, když to vydržíte, tak do večera.
photo by Lukáš Brabec
Já tu paštiku měla a byla nejlepší na světě!
OdpovědětVymazatNo, taky jsem se musela na tak vzácnou delegaci z Gurmetu připravit, přeci! :) Asi se povedla... v mističkách téměř nic nezbylo :)
VymazatNevím na co mám větší chuť zda na ten chléb nebo na paštiku. Mňam
OdpovědětVymazatNo, přeci na oboje :), děkuju moc, hezký večer,P.
VymazatVidím, že nejsem sám, co využívá portské víno k vaření. Můžu všem portské víno doporučit jak k vaření, tak ke stolování.
OdpovědětVymazat