Nemohla jsem si vybrat, jaký pro Vás udělám valentýnský recept, protože Valentýna moc nemusím a ani nijak neslavím, rozhodla jsem se, že žádný recept nebude!!! Nee, kecám….Udělala jsem Vám macarons. Jak jinak. Ale teď jen jaké.. vanilkové nebo čokoládové? Oboje přece! :)
Ingredience:
90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
50 g cukru krupice
200 g cukru moučka
110 g mandlové mouky
1 vanilkový lusk
1 lžíce kvalitního kakaa
Ve food processoru pomelte mandlovou mouku dohromady s moučkovým cukrem a přesijte do předem připravené mísy. V další míse pomalu začněte šlehat sníh, nikam nepospíchejte a šlehejte maximálně na druhý rychlostní stupeň, aby se do sněhu dostalo co nejméně vzduchu. Postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý, měl by udělat lehkou špičku, která bude pomalu padat dolů. V této chvíli přestaňte šlehat a postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesitou směs mandlové mouky s cukrem a velmi opatrně míchejte do úplného zapracování mouky do sněhu. V této fázi těsto rozdělte na dvě části, do jedné zapracujte semínka z jednoho vanilkového lusku a do druhé 1 lžíci kvalitního kakaa. Těsta vložte do cukrářských sáčků na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé macarons. Po zaplnění plechu plechem alespoň 3x bouchněte, aby se z macarons dostal přebytečný vzduch. Nechte zaschnout při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Zkuste test: macarons by se měl krásně odlepit z pečícího papíru celý, pokud se sukýnka papíru drží jak přibitá a klobouček je ještě jako živý, pečte ještě chvilku, ale už seďte u trouby a hlídejte.
Vanilkový krém:
125 g mascarpone
50 ml vyšlehané smetany 40%
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce moučkového cukru
Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.
Čokoládová ganache:
100 ml smetany na šlehání
100 g kvalitní hořké čokolády
zrnko mořské soli
1 lžíce hnědého cukru
V rendlíku opatrně svařte smetanu a přidejte rozlámanou čokoládu, sůl a cukr. Rendlík sundejte z vařiče a míchejte do úplného rozpuštění čokolády.
Dneska je zkusím :)
OdpovědětVymazatChci je pak vidět! :) Tak držím palce,Hezký den,P.
VymazatKde prosím seženu mandlovou mouku? :) Popřípadě, dá se nahradit nějakou jinou? Děkuji :)
OdpovědětVymazatJednu ze základních surovin nahradit nelze. Pomelte si najemno mandle, nebo si hotovou moucku muzete koupit v Lidlu.
VymazatDěkuju za rychlou odpověď, od rána jsem lítala po doktorech...Viděla jsem také, kromě Lidla, ji prodávat v M&S a nebo pak cukrářské potřeby, ale tam se to myslím pohybuje až od 2 kg...Ale ta lídlovská je dobrá, ale stejně ji ještě min. 2x pomelte. Hezký den,P.
VymazatDnes jsem ji byla shánět v pražském Lidlu, ale nikde jsem ji nenašla, je možné, že ji už neprodávají nebo jsem jen byla na špatné pobočce?
VymazatEvo dobrý den, oni ji mají v Lidlu jen před Vánocemi. pomelte oloupené mandle a máte ji hned :). Hezký den,P.
VymazatTedy tahle kombinace bude nepřekonatelně vynikající :)
OdpovědětVymazatTo je moje nejoblíbenější, hlavně zmrzlina, že jo :), díky Jani, hezký večer
Vymazatzavist toto! :) krasne, naozaj.. kraasne!
OdpovědětVymazatByla to pozornost pro mojí fantastickou paní doktorku! Tak jsem byla sama rada, že se takhle hezky povedly. Neskromně musím tedy říct, že už je zvládám levou zadní :D....Od Vás mne ta pochvala těší o to víc! Moc děkuju a hezký večer,P.
VymazatDneska jsem je zkusila, jen s jiným krémem a jsou TOP! :-*
OdpovědětVymazatDiky moc! Jaky krem jsi dělala?
VymazatVymyslela jsem si vlastní, rybízový, protože nic jiného nebylo po ruce :) Ale byl moc dobrý :)
VymazatMam nejradši kombinaci kyselého se sladkym, srazí tu sladkou chut...
VymazatDobrý den, mohla bych se zeptat, jestli je důležité mít odležené bílky aspoň jeden den v lednici? Nemohu použít bílky bez odležení? Děkuji za odpověd. Hezký den.:)
OdpovědětVymazatU macarons je všechno důležité...odleželé bílky, pomalé šlehání, zaschnutí na plechu, teplota trouby ( a i tak nemáš jistotu, že se povedou, jsou to prostě mršky :)).....P.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatSkořápky si můžeš udělat klidně i týden dopředu a uchovat je ve vzduchotěsné nádobě a naplnit den předem a uchovat v chladničce.
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatráda bych se zeptala na mandlovou mouku. Našla jsem ji na internetu, na stránce z které zrovna něco objednávám přímo v sekci makronky a píšou, že se jedná o mouku - 50% mandlí a zbytek cukru. Jedná se o tedy o mandlovou mouku použitou v tomto receptu? Nebo je lepší doma pomlít mandle? Předem děkuji za odpověď.
Objednej si ji na http://www.fialapraha.cz/produkt/mandlova-mouka-bal-2kg/, maji tuším i balení 0,5 kg. Co nespotřebuješ, můžeš dát do mrazáku, v pohodě tam nějaký čas vydrží. Ještě tuším, že mandlovou, čistou mouku prodává http://www.dortisimo.cz/mandlova-mouka-100-0-5-kg. A nebo si ji vyrob doma - oloupané mandle pomel na jemném struhadle. Hezký den,P.
VymazatDěkuji Vám.
VymazatDělala jsem před týdnem a byly skvělý! Celá rodina si moc pochutnala:) jen teda nebyly tak krásně pravidelný a jeden plech jsem přepekla... Ale fakt skvělý recept!!
OdpovědětVymazatDěkuju moc za pochvalu!
VymazatJen jeden se nepovedl? Tak to je úspěch! Mě se tuhle slily v jeden velký macarons :)))
Krásný den, P.
Dobrý den, chci se zeptat, kolik tak cca kousků z tohoto množství surovin uděláte? Děkuji a přeji krásný den :) Já je dělala včera, ale jsou "falešné", místo madlí jsem použila ořechy.. :)
OdpovědětVymazatTak fejkový, jo? A jak dopadly? Je z toho přibližně 40 makronků. Krásný den,P.
OdpovědětVymazatDobrý večer, dnes som ich robila po prvý krát. Chuťovo sú dobré ale ten tvar.. :D Zmestili sa mi na tri plechy a ten prvý bol vizuálne najhorší. :D inak super.
OdpovědětVymazatTakže to byl jeden velký makronek??? I mě se to občas stane :)... je to vždycky o nervy :)
Vymazat