ŽEMLOVKA




A já se přiznám. Já ji milovala i ve školní jídelně! Naše "tety kuchařky" ji totiž opravdu uměly! Neservírovaly ji tedy s vanilkovým přelivem, ale i tak byla přímo "mňam".

  
Ingredience:
1 malá vánočka
3 - 4 kyselá jablka
1 kelímek smetany na šlehání
150 ml plnotučného mléka
hnědý cukr
2 vejce + 1 žloutek
1/2 lusku vanilky
rozinky
vlašské ořechy
skořice
máslo




Vánočku nakrájejte na plátky a vložte do máslem vymazané formy. Poklaďte jablky smíchanými s cukrem, rozinkami, ořechy a skořicí. Přikryjte další várkou nakrájené vánočky. V misce prošlehejte vidličkou vajíčka se žloutkem,  přidejte zrníčka z vanilkového lusku a prošlehejte se smetanou a mlékem. Vaječnou směsí zalijte připravenou žemlovku. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 20-30 minut.

4 komentáře:

  1. Hmm dobrý nápad s omáčkou, určitě musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou vanilkou je to dost luxusní záležitost! Díky Jani

      Vymazat
  2. Perfektní recept a super fotky, čím to prosím fotíš? :) a může místo vánočky použít klasické rohlíky?

    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotí dcera, tohle bylo canonem. S rohlíky bude taky dobrá, ale samozřejmě záleží hodně na kvalitě pečiva. Výborné rohlíky prodává Billa, mléčné rohlíky od Hankovce a nebo mají turistické rohlíky z Říčan. Tyto mohu opravdu doporučit. Děkuji moc a hezký večer, P.

      Vymazat