KŘEHKÝ KOLÁČ BY DAVID LEBOVITZ A PAULE CAILLAT

Dnes se s Vámi podělím o recept na koláč, který jsem pekla pro Tv Mňam. A pozor, je opravdu křehký! Doporučuji použít formy s vyndavacím dnem.

Ingredience:
90 g másla
1 lžíce slunečnicového oleje 
3 lžíce vody
1 lžíce cukru
špetka soli
150 g hladké mouky


Rozehřejte troubu na 210°C. Do pečící nádoby dejte všechny ingredience kromě mouky a dejte do trouby na 15-20 minut. Až začne směs díky máslu hnědnout, vyndejte z trouby a přisypte mouku. Pozor, bude to prskat a nezapomeňte, že nádoba je opravdu horká! Zpracujte vařečkou těsto. Těsto dejte do formy, propíchejte vidličkou a pečte 15 minut, nebo do doby, než korpus začne hnědnout.




Mezitím, co se koláč peče, připravte krém patissiere.

Ingredience:
4 žloutky
50 g cukru
15 g hl. mouky
15 g maizeny
325 ml mléka
3 lžíce  mléka na rozmíchání
1 lžička vanilk. pasty nebo 1 vanilkový lusk

Žloutky, cukr, mléko a vanilkovou pastu (nebo semínka z lusku) za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Ve skleničce si rozmíchejte mouku s maizenou a mlékem a malým pramínkem přidávejte za stálého míchání do směsi.  Krém odstavte, občas promíchejte a vlažné nalijte na korpus. Ozdobte čerstvým ovocem a nebo, jestliže máte troubu ještě horkou zkuste toto:

2 rebarbory
180 g jahod
1/2 hrnku hnědého cukru
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce likéru


Rebarboru očistěte a nakrájejte na kousky, přidejte pokrájené jahody, citronovou štávu, cukr a likér. Dejte do pečící nádoby, zakryjte alobalem a pečte na 190°C 20-30 minut, sejměte alobal a pečte dalších 10 minut. Vychladlou směsí potřete hotový koláč.

2 komentáře: