Francouzský slaný koláč (Quiche) se zkaramelizovanou červenou šalotkou



Existuje mnoho druhů skvělých slaných koláčů, mezi něž ovšem neřadíme klasické české štrůdly se spoustou eidamu, slaniny, párků, kečupu a au, dalších pochoutkách ála Mimibazar - kdy už to někdo zakáže? Dávala bych za to doživotní zákaz vcházení do kuchyně! Řeč je o báječných francouzských specialitách s názvem quiche , které můžete plnit dle libosti a proto se vám jen tak neomrzí. 




Ingredience:
křehké těsto (nejlépe domácí, já tentokrát volila rychlovku 
z Marks & Spencer)
máslo
červená cibulka
2 lžičky balsamica
sýr gouda
smetana ke šlehání
1 vejce
pepř
sůl
muškátový oříšek


V hrnci si rozehřejte máslo, přidejte na kolečka nakrájenou cibulku a za občasného promíchání nechejte na střední teplotě karamelizovat. Zabere vám to klidně i 40 minut, ale výsledek bude stát za to. Abyste se u toho nenudili, předehřejte si troubu na 170 °C. Do zkaramelizované cibulky přidejte balsamico, osolte, opepřete a ještě krátce povařte. Těsto rozválejte, upravte do máslem vymazané formy, propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte pečící papír, zasypejte fazolkami a pečte přibližně10 minut, poté odstraňte papír s fazolkami a dopékejte dalších 10 minut. Takto předpečené těsto vyndejte z trouby, zasypte strouhaným sýrem, zkaramelizovanou cibulkou a opět sýrem, zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem se solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem, vložte zpět do trouby a dozlatova dopečte.

Žádné komentáře:

Okomentovat