Lámu si hlavu nad tím, jak přeložit do češtiny sticky, protože slovo lepkavá se mi teda vůbec nelíbí! Pro mě to bude stále sticky rice, které doma s oblibou říkáme "stykina" :). Je to druh rýže, který se vaří v páře a po uvaření to není ta rýže, kterou známe, ale je to vlastně slepený chuchvalec bílé hmoty, který vám Thajci na pláži ugrilují s krevetami a nebo z něho udělají tento výborný dezert.
Ingredience:
2 hrnky sticky rýže (Sapa tržnice)
4 hrnky vody
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
100 g palmového cukru (může být i hnědý)
špetka soli
1 velké zralé žluté mango
1/2 lžičky restovaných černých sezamových semínek
Rýži dejte přes noc do vody, druhý den jí sceďte a dejte uvařit na pařák do rýžovaru na funkci sticky. Nemáte rýžovar? Nevadí. Použijte cedník a dejte na něj namočenou rýži. Položte na hrnec s vodou (dno cedníku se nesmí dotýkat vody) a při nízké teplotě vařte nad párou do změknutí, občas promíchejte. Mezitím, co se bude rýže vařit v páře, svařte kokosové mléko s cukrem a špetkou soli. Uvařenou rýži smíchejte dohromady s oslazeným svařeným kokosovým mlékem a dejte vychladit. Po vychlazení podávejte s nakrájeným mangem a lehce posypejte sezamovými semínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat