MOMOFUKU PORK BUNS



Celá naše rodina ujíždí na Pekingské kachně, takže kdykoli se vyskytne příležitost vychutnat si jí, nikdy těmto tenkým placičkám plněným křupavou kůrčičkou, okurkami a cibulkou, to vše přelité omáčkou, neodoláme. Vůbec nechápu všechny ty Číňany, kteří si tuhle pochoutku vychutnávají hůlkami od A do Z - všechny ingredience hůlkami přesunou na placku, hůlkami také zabalí a hůlkami vloží do úst. Je mi jasné, že to tak dělají celý život a uměli to možná ještě dřív než si poprvé sedli na nočník, ale nezlobte se na mě - není lepší si na svojí placku nahamounit co nejvíc a vychutnat si to pěkně po česku? Tak to dělám já a nikdo mě nepřesvědčí, abych to měnila! :)


Ale k věci. Kachna byla jen předehra, pojďme se vrhnout na mnohem jednodušší verzi plněných placiček: Momofuku pork burn. Ve své podstatě se vlastně jedná o naše vepřo, knedlo, zelo, jak to nazval Cuketka na svém blogu a já nemám sebemenší důvod jeho receptu nevěřit.

Jediné, co jsem pozměnila, je domácí sriracha omáčka (při jejíž přípravě raději použijte jednorázové rukavice) a místo hoisin omáčky jsem použila směs několika omáček. 

Ingredience na maso:
1, 2 kg libového bůčku bez kosti
5 lžic cukru
5 lžic soli
Odřízněte kůži, sůl smíchejte s cukrem a důkladně vetřete do masa. V lednici přes noc marinujte. Druhý den vylejte z pekáčku vodu, která pustila z masa a dejte do předehřáté trouby na 230 °C. Pečte hodinu, poté snižte teplotu na 120 °C a pečte dále hodinu a půl. Dejte vychladit a nakrájejte vychladlé maso na plátky.

Ingredience na bochánky:
340 g  hladké mouky
200 ml vlažné vody
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1 1/5 lžíce sušeného mléka
2 1/5 lžíce sádla pokojové teploty
rostlinný olej na pomazání bochánku
V míse smíchejte suché ingredience a přidejte vlažnou vodu a sádlo. Zpracujte těsto a nechte robota, at’ pracuje za Vás - minimálně 10 minut. Vypracované těsto dejte do olejem vymazané mísy kynout. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vyklopte ho z mísy, vyválejte z něj váleček a odkrajujte kousky o hmotnosti 25–29 gramů. Z kousků těsta vyválejte kouličky a přikryté nechte 20 minut kynout. Do mističky si nalijte olej a připravte mašlovačku. Vykynuté kuličky vyválejte do oválu, vrchní stranu potřete olejem a přeložte napůl. Odládejte na pečící papír po třech. Z dávky připravíte asi 22 bochánků. Nechte opět odpočinout 20 minut. Připravte si hrnec s vodou, na který položte pařák a do hrnce dejte vařit vodu. Jakmile se začne vařit, vložte bochánky i s pečícím papírem na cedník, přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut. Bochánky, které nespotřebujete, můžete uchovat v mrazáku.

Ingredience na nakládané okurky:
1 okurka
1 hrnek horké vody
1/2 hrnku rýžového octa
6 lžic cukru
2 lžíce soli
Okurky nakrájejte na tenké plátky a přelejte nálevem z vody, octa, cukru a soli. Nechte marinovat v lednici alespoň 3 dny.

Ingredience na Sriracha omáčku:
8 dlouhých červených chilli
5 thai bird eye’s chillies
5 stroužků česneku
2 šalotky
3 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce rýžového vína
3 lžíce palmového (nebo hnědého) cukru
Na oleji zpěňte posekaný česnek a šalotku, přidejte rajčatové pyré, nakrájené a zrníček zbavené chilli papričky a duste 10 minut. Poté dochuťte rybí omáčkou, rýžovým vínem a cukrem. Chvíli povařte, aby se chutě spojily. Směs nechejte vychladnout a rozmixujte. Rozmixovanou směs propasírujte přes jemné síto. Uložte do sklenice. V chladu vám vydrží několik dní.

Ingredience na hnědou omáčku:
3 lžíce Hoisin omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce Shaoxing vína
1/4 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rýžového octa
3 lžíce sojové omáčky
1/4 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžíce vody
cukr
Veškeré ingredience nechejte chvilku povařit s rozmíchaným kukuřičným škrobem ve lžíci vody a doslaďte dle chuti. Dejte vychladit.

Další ingredience:
jarní cibulka nakrájená na plátky

Bochánky plňte nakrájeným bůčkem, marinovanou okurkou a pokrájenou jarní cibulkou. Podle chuti namáčejte buď do směsi hoisin omáčky a nebo sriracha omáčky.

5 komentářů:

  1. Hmm škoda, že není více fotek, recept vypadá moc zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Jano
      více fotek naleznete u cuketky na webu, myslím si, že k omáčkám obrázky nejsou ani potřeba. Je to vynikající, zkuste to i bez obrázků :). Uvidíte sama, že to vlastně vůbec nic není.
      Hezký večer
      Petra

      Vymazat
  2. tak jo, jednou si jedno odpoledne vyhradim na sepisovani seznamu, co vsecko potrebuju na vsechno z tvyho blogu, na cestu pres prahu si vyhradim vic casu nez obvyklych 30-60 minut na cestu z florence na cernak, vydam se do sapy a udelam obri nakup. a pak budu spokojena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí... :D, já už mám spíš problém, že všechny ty různé lahvičky nemám pomalu kam ukládat, takže začni tím, že si uděláš ve skříňce místo na asijskou, italskou, mexickou a já ani nevím jakou kuchyni a pak můžem spolu vyrazit do sapy :D

      Vymazat
    2. :D jako uz ted mam veci na peceni ve vyhnanstvi z kuchyne, protoze se tam proste nevejdou, tak nevim, kam nejake potencialni budouci zasoby uskladnim :D

      Vymazat