CUKRÁŘSKÁ VÝZVA ČASOPISU GURMET POKOŘENA ANEB DALA JSEM TO!



Zadáním oné výzvy byl dort Black Forest, který mnozí znáte také jako Schwarzwald. Způsob, jak jsem se s ním poprala, najdete spolu s receptem v novém čísle časopisu Gurmet, který ode dneška najdete na stáncích.




Kromě Black Forestu tam ode mě najdete ještě dva recepty na zadané téma: sušené ovoce. Sice pokaždé, když slyším kandované nebo sušené ovoce (s vyjímkou jablek a hrušek), jdou na mě mdloby, ale ty se rozplynuly ve chvíli, kdy jsem si vzpomněla na klasický Anglický vánoční dort a Mince pies, varianty, které se dají ještě přežít! :)


Black Forest
Ingredience:
50 g rozehřátého másla
180 g hladké mouky
5 lžic kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
200 g cukru
1 vejce
200 g zakysané smetany
75 ml horké vody
špetka soli
Smíchejte sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečícím papírem vyložené formy a pečte 50-60 minut.

Omáčka:
250 g kompotovaných višní
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky kukuřičného škrobu
Kompot slijte, višňě odložte stranou a šťávu svařte se škrobem. Vychlaďte a přilijte citronovou šťávu.

Krém:
500 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání
6-8 lžic moučkového cukru
Mascarpone promíchejte vidličkou s cukrem, smetanu vyšlehejte do tuha a pomalu přimíchejte k mascarpone.

Na dokončení:
150 g kvalitní hořké čokolády
třešňovice, čokoládové hobliny
Čokoládu (150g) rozpusťte ve vodní lázni, nechte vychladit a přendejte do trezírovacího sáčku. Na pečící papír namalujte čokoládou stromečky a dejte zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí stromečky otočte, na kmínek upevněte špejli a zakryjte pomocí zbylé čokolády.

Vychladlý korpus rozřízněte na tři části, každou část pokapejte třešnovicí, potřete krémem z mascarpone, poklaďte višněmi a pokropte svařenou šťávou z višní. Vršek dortu potřete krémem, posypte čokoládovými hoblinami, přidejte višně a ozdobte čokoládovými stromky.

Mince pies

Těsto:
240 g hladké mouky
120 g studeného másla
šťáva z jednoho pomeranče
špetka soli
Z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kostičky udělejte drobenku. Postupně přidejte pomerančovou šťávu a vypracujte těsto. Rozdělte na dvě části, každou vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru a dejte vychladit do lednice alespoň na 30 minut.

Náplň:
300 g brusinkového džemu
60 ml portského vína
75 g hnědého cukru
75 g rozinek
75 g mraženého rybízu
30 g sušených brusinek
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky drceného hřebíčku
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce medu
kůra a šťáva z 1 mandarinky
Suroviny na náplň svařte do zhoustnutí, přidejte brandy, vanilkový extrakt, med a dejte vychladit.
Vyndejte z lednice pláty těsta, vykrojte kolečka, krátce zahřejte v dlani a vložte do formiček na košíčky. Zbytky těsta zpracujte, vyválejte a vykrájejte malé hvězdičky.
Lžičkou naplňte do jedné třetiny náplní a přiklopte vykrojenou hvězdičkou. Naplněné formičky naskládejte na plech a pečte 10-15 minut.

Anglický vánoční dort

Ingredience:
500 g sušeného ovoce (mix meruněk, jablek, hrušek, švestek)
100 g rozinek
200 g brusinek
100 g sušených třešní 
400 ml brandy, sherry
300 g změklého másla
200 g hladké mouky
150 g hnědého cukru
4 ks vejce
2 lžíce medu
šťáva z 1 pomeranče
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička skořice
1/2 lžičky drceného hřebíčku
150 g mandlí
150 g vlašských ořechů

máslo na vymazání formy
mandlový marcipán (nemusí být)

Den předem namočte sušené ovoce do brandy. 

Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, po jednom přidejte vejce. Do vyšlehané směsi opatrně zapracujte marinované ovoce ( třetinu ovoce můžete rozmixovat, dort bude vláčnější), přidejte pomerančovou šťávu a prosátou mouku s kořením. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Nakonnec pridejte mandle a ořechy. Předehřejte troubu na 150°C.
Formu na pečení vymažte máslem a vyložte pečícím papírem, těsto přendejte do formy, přikryjte opět pečícím papírem (použijte špejle, zapíchněte je do těsta a navlečte na ně stříšku z pečícího papíru). Pečte 2-2,5 hodiny. Po dvou hodinách udělejte test špejlí. Pokud se těsto ještě lepí, nechte dalších 20 minut péct.
Dejte vychladit a uložte ve vzduchotěsné nádobě, 1x týdně dortu dopřejte injekci brandy. Vydží i do Velikonoc.
Na ozdobu si připravte marcipán, vyválejte ho na ploše lehce podsypané kukuřičným škrobem, vykrojte hvězdu či libovolný ornament, lehce zespoda navlhčete brandy a přeneste na dort.




19 komentářů:

  1. Nádhera! Včera jsem otevřela nový Gurmet a nad Black forest dortem jsem se úplně rozplývala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezis, dekuju moc a moc!!! Ja se teda nad nim taky rozplyvam....pokazdy, kdyz ho vidim :D, ale je fakt, ze na fotce je mnohem hezci nez ve skutecnosti byl :) Marek Bartos je proste PAN fotograf!!!

      Vymazat
    2. Také chválím zdobení, stromečky jsou super nápad a díky za recept na krém, je skvělý, vždycky jsem dělala jen z mascarpone bez smetany, takový hutnější,ale se smetanou je lepší

      Vymazat
    3. Měla jsem pár variant na stromečky, ale díky tomu, že to bylo vánoční vydaní, vyhrál u mne tento typ, a vlastně to nebylo vůbec složité...šlehačku přidávám téměř do všech krémů právě proto, aby nebyly tak hutné, jsem ráda, že chutná :).....a opravdu děkuju MOC!, p.

      Vymazat
  2. Ten dort vypadá jako naprostá dokonalost, nádherně nafoceno a nazdobeno!

    OdpovědětVymazat
  3. V létě jsem si namočila višně do bílého rumu, už se těším až si v neděli black forest upeču.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude taková dobrota! Mňam, se těším za vás :)

      Vymazat
  4. Sem nejdřív našla tenhle recept a ten se mi zdál strášššně složitej, ten tvůj je lepčí :) díky moc, ale nevím, jestli to do Vánoc ještě stíhám, uvidíme.
    Stará matka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je tam dost surovin, ale když je to všechno doma, tak je to raz dva :D. To těsto s tím pomerančem je ale moc dobré! Uvidíš...Co išelské? Hezký večer, P.

      Vymazat
    2. Sem tam trubka zapomněla dát ten odkaz: http://catalinapece.blogspot.cz/2011/11/mince-pies.html To je ten složitej :)
      Išelské zatím v poho. Trochu jsem upravila :) Do ořechové náplně jsem nedala tu marmeládu ale kouske másla a pak jsem je mazala 1 půlku marmeládou, druhou ořechovou náplní a slepila, ted se chladí a zítra je očokoláduju :)

      Vymazat
    3. Jsem si říkala :))) Zas nějaké tunění, no jo no :), ale budou určitě dobré i tak ;)...

      Vymazat
  5. mohu se zeptat, jakou formu na Black forest mam použít? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co nejmenší, je to hezčí, jestli nemáš, zdvojnásob suroviny.

      Vymazat
  6. Smím se zeptat v jak velké formě jste pekla Black Forest cake?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už nevím :)...ale používám teď kvůli focení 18cm, ale měla jsem doma i větší, ale max 20cm.

      Vymazat
  7. Recept i zdobeni odkoukane?? .. od Desserts for breakfast?? Haha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den paní(pane) Anonymní,
      jestliže myslíte tento recept http://www.dessertsforbreakfast.com/2010/04/blackest-forest-gateau-and-giveaway.html , tak to vidím poprvé v životě. Pročítala jsem si recept, ano je podobný, ale tento je od Lindy Lomelino ;). Myslím, že jsem ji uvedla jako zdroj na Instagramu https://www.instagram.com/p/vYgkCwsGle/?taken-by=kitchenandthecity. Jestli Vás to pobuřuje, že to není i zde, napravím.
      Přeji Vám hezkou neděli, Petra

      Vymazat