RAJSKÁ OMÁČKA S KARLOVARSKÝM KNEDLÍKEM




Jsem asi světlá vyjímka, komu chutnala rajská omáčka ve školní jídelně. Ta maminčina mi totiž nechutnala a až po letech jsem zjistila proč. Přidávala do ní mléko!  A já si vždycky říkala, proč ta její není tak krásně červená jako v té jídelně... Promiň mami! Ta moje je prostě mnohem lepší!


Rajská omáčka:
kousek másla
1 cibule
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 hřebíčky
4 kuličky černého pepře
2 snítky tymiánu
250 ml rajčatového pyré (valfrutta)
250 ml hovězího vývaru
sůl, cukr
perník na strouhání
Na másle zpěňte cibuli, přidejte koření a chvilku restujte, přilijte pyré a vývar, osolte, přidejte cukr a alespoň hodinu nechte lehce probublávat na mírném plameni.
Omáčku propasírujte přes cedník, zahustěte strouhaným perníkem a nechte chvilku povařit. Podle chuti dosolte či oslaďte.


Karlovarský hrnkový knedlík
35 g změklého másla
sůl
3 vejce
250 ml mléka
275 g hrubé mouky
2 housky
20 g másla
Na pánvi rozpusťte 20 g másla a opečte nakrájené housky. V míse utřete 35 g másla se solí, přidejte  žloutky, promíchejte a přilijte mléko. Postupně zamíchávejte mouku a nakonec přidejte opečenou housku. Vyšlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do směsi. 

Hrnky si vyložte potravinářskou folií a naplňte směsí do 2/3 třetin. Dejte do horké vody a na středním plameni vařte přibližně půl hodiny. Zkuste test špejlí. Hotové knedlíky krájejte nití.

8 komentářů:

  1. Vyzkouším...Nilča moc chválila...👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  2. :D Haha, je vtipny, jak to mame v rodine rozdeleny, jak zas miluju tu mamcinu! Tvoji taky, ale mamcina s mlikem je mamcina s mlikem, proste! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadný knedlík, díky. Udělal jsem k tomu koprovku dle Romana Vaňka:
    http://oldsoft.rajce.idnes.cz/Vareny_hovezi_krk_s_koprovou_omackou_a_karlovarskym_knedlikem/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, ale já tady mám taky koprovku ;) http://kitchenandthecity.blogspot.cz/2015/09/koprova-omacka-s-karlovarskym-knedlikem.html, tak příště jen tu mojí :D, hezký den, P.

      Vymazat