LEVANDULOVÉ MACARONS S VANILKOVÝM KRÉMEM



Opět již je tady začátek nového školního roku a Vy stále nevíte, co své ratolesti připravíte jako dárek pro paní učitelku? Květin bude mít plný byt, ale co ji dopřát něco sladkého na nervy, o které ji budou Vaši potomci připravovat celých dlouhých deset měsíců! Ať si aspoň trocha sladkého dopřeje, povolaní učitelka musí být poslání, já bych totiž skončila minimálně v Bohnicích. 


Ingredience na macarons:
90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
50 g cukru krupice
200 g cukru moučka
110 g mandlové mouky
levandulové kvítky


Vanilkový krém:
125 g mascarpone
50 ml vyšlehané smetany 40%
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce moučkového cukru
Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.

Ve food processoru pomelte mandlovou mouku dohromady s moučkovým cukrem a přesijte do předem připravené mísy. V další míse pomalu začněte šlehat sníh, nikam nepospíchejte a šlehejte maximálně na druhý rychlostní stupeň, aby se do sněhu dostalo co nejméně vzduchu. Postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý, měl by udělat lehkou špičku, která bude pomalu padat dolů. V této chvíli přestaňte šlehat a postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a velmi opatrně míchejte do úplného zapracování mouky do sněhu. Vmíchejte potravinářské barvivo. Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé macarons. Po zaplnění plechu plechem alespoň 3x bouchněte, aby se z macarons dostal přebytečný vzduch.Nyní dejte na každou makronku pár levandulových kvítků. Nechte zaschnout při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Zkuste test: macarons by se měl krásně odlepit z pečícího papíru celý, pokud se sukýnka papíru drží jak přibitá a klobouček je ještě jako živý, pečte ještě chvilku, ale už seďte u trouby a hlídejte.

A jako bonus a hezkou kombinaci fialové s oranžovou jsem udělala ještě moje oblíbené s lime curd. Recept je na blogu, abyste ho nemuseli hledat, tak jsem ho dala i sem.

Lime curd:
1 hrnek cukru krystal
125 g másla
šťáva ze 4 limetek
kůra z 1 limetky
2 vejce
Rozpusťte cukr s limetkovou šťávou ve vodní lázni, přidejte máslo, kůru z limetky a míchejte do úplného rozpuštění. Přidejte vidličkou rozšlehaná vejce a za stálého míchání alespoň 15 minut povařte. Hotový curd přeceďte přes síto a dejte vychladit.

Náplň do macarons:
3 lžíce limetkového curdu
100 g philadelphie
Smíchejte vidličkou dohromady.

14 komentářů:

  1. Vypadají nádherně !
    Makronky jsem ještě nikdy neměla a hrozně mě lákají :D,tak se snad na zítřejším F.O.O.D pikniku nějaké objeví :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Míšo! Byly na pikniku? Ochutnala jsi?

      Vymazat
    2. Ano :D ! Měla jsem rybízovou,hodně sladká ,ale výborná :) !

      Vymazat
    3. Proto miluju tu s lime curd, ale zas takový blázen do nich nejsem...většinou je opravdu dělám jako dárek. To si raději dám oříškovou laskonku :D

      Vymazat
  2. Vypadají skvěle, mňam! Škoda, že mně se nikdy nepovedou :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, před 14 dny jsem se do nich opět pustila, po dlouhé době, a už při šlehání sněhu jsem věděla, že to bude průšvih. Byl. Všechny makronky se mi slily do jednoho velkého, takže jsem to jen shrnula a skončilo to v koši. Měl to být dárek na druhý den, o kterém jsem byla přesvědčena, že vyjde na 100%. Nevyšel a doma jsem neměla už ani ťuk mandlové mouky a ani žádné mandle, které bych pomlela. Dárek jsem dělala až nyní a opět jsem seděla u trouby jak na trní :). Jsou to prostě mršky! Krásný zbytek víkendu a děkuju moc, P.

      Vymazat
    2. Už jsem si myslela, že jste našla fígl na to, aby se vždy povedly! Mám to stejně!:) podle mě už záleží i na aktuální náladě a počasí:D. Zkoušela jsem i směs. Povedou se téměř vždy, ale není to ono:(

      Vymazat
    3. Jo, prdlajs :D Na teplotě ale záleží určitě. Když jsme začali topit, tak jsem je dělala, nechala zaschnout 45 minut a zaschly, holky, na jedný straně víc, takže tam se vůbec nezvedly a neudělaly sukýnku :). Ani nedejchám, když je dělám :)))

      Vymazat
  3. Ty vypadají kouzelně! <3 Asi je v nejbližší době zkusím a uvidíme, co z toho bude :D

    www.sweetcitruslemonade.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevné nervy :D...neee, není to tak složité. Hlavně bílky šlehej jen jedním směrem a pomalu, aby se ti do něj dostalo co nejmíň vzduchu a pak je opravdu nech min. 30 minut zaschnout, nepospíchej. A bude to ok, dej vědět, jak dopadly. Buď sem na nebo mě klidně označ na IG. Hezký zbytek víkendu,P.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    pečení makronek mám poslední dobou v oblibě. Stále se je ale ještě snažím vychytat k úplné dokonalosti. V podstatě je peču podle podobného receptu, který jsem načerpala dříve jinde. Je tam stejná gramáž přísad, jediné, co se liší, je gramáž krupicového cukru ( v mém 26 g ), napříště tedy rozhodně zkusím dle Vás :-) (jaký myslíte, že tato gramáž měla na makronky vliv? ). Ve vašem receptu jsem postřehla pro mě další celkem podstatný tip v podobě pomalého šlehání bílku ( rozhodně příště napravím, občas se mi stalo, že jsem byla zbrklá). Moc děkuji za tento recept :-). Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Receptů na makronky je spousty. Také se dělají s cukrovým rozvarem. Jenže...Já mám vychytaný tento recept a do jiného se ani pouštět nechci, co kdyby nedopadly, že jo :)! Díky pomalému šlehání se do sněhu nedostane tolik vzduchových bublin. Až ho zkusíte, dejte vědět! Hezký víkend, P.

      Vymazat
  5. Díky díky díky za Váš recept na makronky! Už jsem je pekla celkem hodněkrát, po úvodních fiascích se mi nějakou dobu dařilo a pak z ničeho nic katastrofa a můj osvědčený recept najednou nefungoval. Tak jsem makronky na tŕičtvrtě roku zavrhla a teď jsem se rozhodla zkusit je podle Vašeho receptu a světe div se, jsou ukázkové! Díky moc, doufám, že už se mi zase bude dařit i nadále :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje úplně první makronky byly jak od pierra :D, pak jsem měla taky spoustu nepovedenych pokusů. Naposledy asi před dvěma měsíci, kdy jsem měla jeden velký makronek přes celý plech :)))) Jsou to potvory!!! Krásnř Nový rok Vám přeji, P.

      Vymazat