OMBRÉ VANILKOVÝ DORT S BORŮVKAMI


 Sice je to TEN borůvkáč, který na blogu už je, ale tak moc se mi líbí, že jsem nejenom upravila recept, ale i poslala do souteže Apetit #dortnaobalku. Jsem jinak holka skromná, ale tenhle dort musí být na obálce, že jo ;)!? Díky moc za každý Váš like!





Ingredience na formu 18 cm:
5 vajec
45 g slunečnicového oleje
130 g hnědého cukru
1 vanilkový lusk
150 g polohrubé mouky
3/4 lžičky sody
Bílky s cukrem vyšlehejte jedním směrem do husté pěny. V druhé míse vyšlehejte žloutky s vanilkovými zrníčky do pěny a postupně zašlehávejte olej. Vaječnou směs za stálého míchání vlijte do sněhu, přidejte prosátou mouku se sodou a promíchejte. Dejte do předem vymazané vysoké formy vyložené pečícím papírem(nebo použijte 4 formy vel. 18cm, těsto rozdělte na 4 díly a pečte každý korpus zvlášť-nemusíte korpus krájet)a pečte na 180°C přibližně 40 minut (4 formám bude stačit max. 10 minut). Zkuste test špejlí. Upečený korpus nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a chlaďte na mřížce.

Ingredience na krém:
0,5 kg čerstvých(nebo mražených) borůvek
250 g hnědého cukru
1/2 vanilkového lusku
2 lžíce citronové šťávy
Z borůvek si na široké pánvi udělejte džem. Vsypte vše na pánev a při střední teplotě nechte probublávat a občas zamíchejte. Než se objem zmenší zhruba na polovinu, odeberte co nejvíce borůvkové šťávy a dejte bokem. Zvyšte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, přidejte citronovou šťávu, chvíli povařte a nechte vychladit.

Cukrářský krém:
3 žloutky
1 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový lusk
70 g hladké mouky
300 ml plnotučného mléka
25 g másla
Do menšího hrnce dejte žloutky, vydlabané zrníčka z lusku a zbytek lusku, cukr a promíchejte, přidejte polovinu mléka a za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Lusk vyndejte. Mouku si rozšlehejte se zbývajícím mlékem, aby v ní nebyly hrudky a za stálého míchání vlijte do vaječné směsi. Utvoří se vám hustá kaše, odstavte, přidejte máslo a dejte vychladit.

250 g mascarpone
150 ml ušlehané 40% šlehačky
125 g čerstvých borůvek
Rozšlehejte cukrářský krém, přidejte mascarpone a již nešlehejte, jinak by se Vám mascarpone srazilo (s tím mám velké zkušenosti), jen promíchejte metličkou či vařečkou a přidejte šlehačku. Krém rozdělte na tři části. Do první dejte dvě třetiny borůvkového džemu a promíchejte. Do druhé jednu třetinu džemu a opět promíchejte. Poslední směs nechte bílou. 

Na dokončení:
500 g mascarpone
200 ml ušlehané 40% šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
borůvková šťáva


Mascarpone, šlehačku a cukr opatrně smíchejte dohromady, rozdělte na tři části a do dvou misek přidejte borůvkovou šťávu (do jedné více, do druhé méně), třetí nechte opět bílou.

živé jedlé květy
makronky


Tak a jdem na to!

Korpus si opatrně nařízněte kolem dokola nožem, a nití ho dořežte (jestliže se pekl každý zvlášť, tak Vám toto odpadá). Takto se Vám povedou krásně rovné díly. Na dva díly dejte borůvkový krém a na třetí jen vanilkový. Korpusy dejte každý zvlášť vychladit do lednice. Vychlazené korpusy složte na sebe od nejtmavší náplně po nejsvětlejší, kterou ještě poklaďte čerstvými borůvkami. Přikryjte posledním korpusem a lehce přitlačte. Na zafixování dortu použijte špejle. Já dávám čtyři, propíchnu celý dort a mám jistotu, že ho ráno najdu v lednici rovný :). Dejte chladit.

Krémy na dokončení vložte každý zvlášť do cukrářského sáčku. Vezměte cukrářský sáček s nejtmavější fialovou a dvakrát s ním objeďte kolem dortu. To samé udělejte se zbývajícími krémy. Vezměte si stěrku a celý dort uhlaďte stěrkou. 







37 komentářů:

  1. najkrajsia torta aku som kedy videla.... a vanilka a cucoriedky <3 mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju moc!!! Je to vždycky hop nebo trop s těma dortama :D, ale taky se mi líbí teda 🙈, hezký den, P.

      Vymazat
  2. Ten dort je dokonalej! A musí být naprosto výborný! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náplň mi doma trošku zbyla, a byla výborná 😀, ten piškot jsem už dělala vícekrát a je nadýchaný, takže si myslím, že chutnal 😋. A děkuju moc! P.

      Vymazat
  3. Krásnější dorty než u Vás na blogu jsem nikdy neviděla :) !

    Míša - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomalu se ze mne stává dortová královna :)))))), kolikátý že to je? 6tý? Jsem sama zvědavá, co zas příště vytvořím :) .Asi nějaký s potahovací hmotou, ten tam ještě nemám. Nééé, to kecám :), DĚKUJU MOC, MÍŠO <3

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Moc moc děkuju, já z něj mám taky velkou radost! Krásný večer, P.

      Vymazat
  5. Už na instagramu jsem ho obdivovala a musím i tady. Tohle je vážně nádhera :)

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky co má na ig lajků :D...Děkuju moc a moc, hezký den, P.

      Vymazat
  6. Ach můj Bože, tak to je dokonalost sama!

    OdpovědětVymazat
  7. Dokonalé ♥ Budu se kochat, sama bych se na to nezmohla :D Máte můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale joo!!! Není to tak složité, fakt ne! A děkuju moc! Hezký večer,P.

      Vymazat
  8. Je dokonalý! Plánuju ho upéct kamarádce na narozeniny, tak snad se mi povede a bude aspoň trošku podobný tomu Vašemu :) Opravdu nádherný! ♥
    Jen by mě zajímalo, jak musí být vysoká ta forma na korpus, když bych chtěla korpus péct celý v kuse nerozdělené na 4 části do 4 forem? Aby mi forma pak nepřetekla :(

    OdpovědětVymazat
  9. Oni prodávají tuším jen jednu výšku, plus mínus. Kupte pro jistotu formu navíc a upečte ve dvou formách. Já do jedný formy davám kolem 120g těsta. Kupovala jsem nedávno v tescu formy 18cm a byly za necelých 60,- a jsou dobrý, nic zvláštního, ale bohatě stačí. :)
    A nebo si to zkuste nanečisto tak, že si pomůžete pečícím papírem, ale vymažte si formu, ať papír na ní hezky drží a ten korpus je vlastně piškot, který můžete potom zpracovat jinak (jahody, želé). A díky moc!

    OdpovědětVymazat
  10. Máte naprosto úžasné dorty!! Chtěla jsem se zeptat, zda jste nedělala dort s krémem z bílé čokolády a ne z mascarpone? Na blogu jsem ho nenašla. Měla jsem takový dort na své svatbě, udělali mi ho v Bakeshopu v Kozí, byl výborný a od té doby si ho chci udělat, ale nemohu najít recept na ten krém :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste moc milá! Děkuju!!! Dělala jsem do makronek ganache z bílé čokolády s phila a byla moc dobrá. Pak klasika s máslem, ale to nebude určitě ono, máslový krémy jsou moc těžký... Krásný víkend,P.

      Vymazat
  11. Dohledala jsem vás díky Apetitu :) Super dort, chci vyzkoušet. Jen dotaz (protože na toto vážně nemám odhad) - pro kolik lidí cca jeden takový dort je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha :D, Dobrý den :)...Max pro 10, lepší pro 8...je to 18 cm forma, kdybyste potřebovala pro víc, upekla bych ve 20 cm s dávkou a půl. Doufám, že tu už zůstanete :))), hezkou neděli, P.

      Vymazat
  12. Dobry den, je mozne urobit s jahodami? potrebujem ruzovy pre male dievcatko ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, asi před měsícem jsem ho dělala s jahodami, mám fotku na ig i fb, chutná mi i víc!

      Vymazat
  13. Dobrý večer :) Zamilovala jsem se to Vašich dortů a chtěla bych se zeptat, jak znásobit dávku, pokud bych chtěla dort péct ve formě 24cm ? Děkuji za pomoc ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)))) Určitě korpus 2x a krém také (jak základní cukrářský, tak i přidat mascarpone a šlehačku), borůvky bych nechala tak, to stačí, zrovna tak Vám bude stačit i krém na dokončení. Mě zbyde vždycky trošku od všeho. A děkuji moc!!!

      Vymazat
  14. Milá Kitchenandthecity, tak mi to nedalo a musela jsm jej taky vyzkoušet. Korpus se mi povedl, problém nastal ale s krémem. Nevím, kde se stala přesně chyba, jestli ten vařený krém byl řidší než měl být, ale náplň mi v dortu nedržela, ještě jakž takž směs s borůvkama, ale ta vrchní bílá všechna stekla dolů. No a pak to zdobení, jak se Vám povedl ten krásnej uhlednej tvar? Ať jsem uhlazovala, jak jsem chtěla, nepovedl se mi tak krásnej válec jako Vám. A o ombré ani nemluvím :) Přiznám se, že mě to torchu demotivovalo v pečení, ale když jsem si ten dort ráno dala s tím, že se musí okamžitě sníst, ať se na něho nedívám, měla jsem nebe v hubě! Je vážně dobrej! :) Tak jestli ho příště budu zase péct(korpus určo, je to fakt dobrej piškot), přemýšlím, že vynechám ten vařený krém a dám jen mascarpone :) Každopádně jste borec! Děkuju za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je lepší ten cukrářský krém dělat den předem a šoupnout do lednice a pak ho jen vyšlehat a přidat ostatní. Určitě by měl zhoustnout a držet, mám opravdu vyzkoušeno xkrát a nikdy jsem tento problém neměla, moc mě to mrzí!
      Na uhlazování jsem si již pořídila za 1) otočný stojan http://www.dortisimo.cz/wilton-otocny-stojan-nizky-30-cm něco podobného, 2) hladítko, jedno mám z umělé hmoty a pak jedno nerezové, někdy používám i velký kuchyňský nůž, nožem dort i přenáším :).
      Kdyby se Vám příště nechtělo do cukrářského krému, udělejte ganache z bílé čoko, ale dejte jen čerstvé ovoce, bylo by to jinak asi příšerně sladký :)
      A já každopádně moc děkuji! Moc! Krásný večer,P.

      Vymazat
    2. samozřejmě ganache a přidat mascarpone!!!

      Vymazat
  15. Dobry den,
    dort vypadá nádherně :) Dcera bude mit narozeniny a ráda bych ji takovy upekla ale zvykla jsem si nepouzivat psenicnout bilou mouku, je mozne ji nahradit spaldovou? nebude problem s kynutim korpusu? A misto hnědého cukru sladidlo např. agave nebo javorovy sirup?
    Dekuji mockrát, Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Dano,
      díky moc, byl to můj majstrštyk :))).
      Myslím si, že s moukou problém nebude, korpus nekyne, je tam jen prášek do pečiva a soda. Co se týče sladidla, nevím...Javorový sirup má svou specifickou chuť a agáve chuť opravdu neznám. Zkusila bych raději palmový cukr a nebo rapaduru (i když tu také neznám, teď jsem si ji vygooglila), ale do korpusu bych opravdu spíš viděla sypký prášek než sirup...Zkuste se možná poradit ještě s Jani ze Zásadně zdravě, ta přeci jen s tím má větší zkušenosti než já http://www.zasadnezdrave.cz, Krásný den, Petra

      Vymazat
  16. Ten dort je vážně nádherný,máte u mě velký obdiv.Chtěla bych ho zkusit upéct,ale mám jen 20cm formu.Takse chci zeptat,jak to mám rozdělit jestli treba jen na tři části nebo já nevím...nebo nejak změnit poměr ingrediencí??? Děkuji za pomoc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně rozříněte na tři části, i když...jestli chcete, aby byl dort vysoký, tak bych udělala klidně dávku a půl, ale určo si dejte do formy pečící papír, aby byl alespoň 10 cm výš než okraj formy a spojte sešívačkou. Já peču ve dvou formách, takže těsto rozdělím....A děkuji moc a moc! Hezký večer, Petra

      Vymazat
  17. Ja vam neco povim!!! Jeste ten dort nemam hotovy a musim se drzet, abych vsechny ty casti nesnedla :D Korpus je lehoucky a vlacny. A ten krem?? Nejlepsiiiii, ktery jsem kdy zkusila! Uz se tesim, az to zitra poskladam a krasne vystajluju :D Dekuju za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu, to mám velkou radost! Jak dopadl? Sežral se? :) Krásný den, Petra

      Vymazat
  18. Už ten recept čtu asi potřetí a nerozumím, na co se použije ten borůvkový džem. Nejdřív jsem myslela, že přijde do krému, ale tam píšete jen čerstvé borůvky. Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale dorty jsem nikdy nepekla, ale tento bych ráda vyzkoušela. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do krému, do krému... Upravila jsem to v receptu teď, aby to bylo srozumitelné. Díky moc za info a ať se dort vydaří!

      Vymazat
    2. Děkuji moc za upřesnění!

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat