MAZANEC






Velikonoční neděle bez mazance je jako káva bez mléka. Nuda, šeď, nuda, nuda. Dopřejte si pro tento rok domácí a rozhodně se nešiďte v množství rozinek a mandlí!

Ingredience:
350 g hladké mouky
20 g droždí
80 g cukru krupice
180 ml vlažného mléka
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
špetka citrónové kůry
1/2 vanilkového lusku
špetka soli
100 g rozinek namočených v rumu + 1 lžíce hladké mouky
100 g celých oloupaných mandlí
1 vejce na potření

Kvásek:
Rozdrobte droždí v hrnečku, přidejte cukr, 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo vzejít kvásek.

Ve větší míse mezitím smíchejte prosátou mouku, citrónovou kůru, cukr, sůl, semínka z vanilkového lusku, přidejte v másle rozmíchané žloutky a  kvásek. Postupně přilévejte mléko, než získáte vláčné těsto. Vypracujte  bochánek, poprašte moukou a nechte v míse kynout na teplém místě 2 hodiny. Po hodině kynutí přidejte do bochánku rozinky poprášené hladkou moukou, zapracujte a dejte znovu vykynout.


Vykynuté těsto znovu pořádně prohněťte, vytvarujte bochánek a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nechte kynout dalsích 30 minut pod igelitem. Poté ho potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypte mandlemi, nůžkama nastřihněte do tvaru kříže a vložte do vyhřáté trouby na 220°C péct, po 10 minutách stáhněte teplotu na 160 a pečte přibližně dalších 30-40 minut, záleží na troubě. Nejlepší je test špejlí,jestliže Vám na špejli nezůstane žádné těsto, mazanec je hotový.

5 komentářů:

  1. Nádherné :) čím více rozinek, tím lepší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je tam mám taky moc ráda, ale musím dělat zvlášť pro Natalku, ta je nejí vůbec :), Krásné Velikonoce, P.

      Vymazat
  2. Souhlasím, mandlí a rozinek není nikdy dost :) a bez mazance nejsou Velikonoce. Já před časem dělala v záchvatu kreativity mini mazance ve tvaru zajíčků a malá je skoro nechtěla sníst, že prý jsou moc roztomilí. Je někdy těžké se zavděčit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))), ale zajíčci nádherní, taky by mi jich bylo líto :), já zas letos dělala poprvé v životě beránka, tak místo nože ho trháme :)

      Vymazat
    2. To znám. První zakrojení je vždycky nejtěžší. Ale pak už krájíme dál, ať to má rychle za sebou :)

      Vymazat