DORT RED VELVET


Tak jsem se zas chtěla pustit do výzvy Gurmet časopisu.Jenže… když jsem si přečetla recept a jen do těsta, kde bylo na 500g mouky potřeba 500g cukru a do náplně dalších 200g jsem se rozhodla, že ho sice upeču, ale podle mnou několikrát vyzkoušeného receptu od 
Chez Lucie a do Gurmetu jsem ho neposlala.

Ingredience na korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce kvalitního kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice
 2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžička vinného octa
1 lžička jedlé sody
1 lžička červeného gelového barviva (nejlépe Wilton)
Smíchejte mouku, sůl a kakao. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně po jednom zapracujte vejce. Do máslové směsi přidejte po částech suchou směs. Do husté směsi vmíchejte podmáslí s rozpuštěným barvivem. Nakonec vmíchejte ve sklence rozmíchaný ocet se sodou(pozor, bude to šumět, tak ať se neleknete).
V předehřáté troubě pečte podle velikosti formy. Já používám 3 formy o průměru 15 cm a pečou se přibližně 30 minut na 170°C, při větší velikosti je čas delší. Nejlepší je samozřejmě špejle. Po upečení nechte vychladnout a seřízněte vypouklou část. Nevyhazujte, můžete rozdrobit a použít na dozdobení dortu.


Náplň:
350 g sýra philladelpie
250 g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce moučkového cukru
1 smetana na šlehání 40%
Vyšlehejte smetanu. Rozmíchejte si sýr a mascarpone s cukrem a extraktem. Postupně zapracujte vyšlehanou smetanu. Jen stěrkou lehce, ale důkladně promíchejte.

Brusinky:
150g čerstvých brusinek
100 ml vody a 2 lžíce cukru 
 krystal cukr na obalení
Svařte vodu s 2 lžícemi vody, přidejte brusinky a dále již nevařte.Nechte minutku, dvě louhovat a poté slijte a nechte hodinu schnout na mřížce. Poté je obalte v cukru a nechte opět na mřížce zaschnout.

9 komentářů:

  1. Ahoj, mohla bys mi poradit, jaké ovoce použít místo brusinek? Bojím se, že jsou moc hořké a radši bych použila nějaké jiné, ale nevím, které se dá použít na uvedený postup a aby se docílil stejný vizuální efekt:) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé brusinky nejsou hořké, jsou nakyslé a výborné, ale teď stejně není jejich sezóna. Použila bych maliny, červený rybíz, i ostružiny.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. :) Maliny jsou dobrý nápad, nebudou ale tímto postupem rozmáčené? Nebyly by strukturou lepší třeba kanadské borůvky?

      Vymazat
    3. Ty tam dej čerstvé... a kanadské borůvky jsou krásné na efect, ale téměř bez chuti.. To už tam dej raději ty ostružiny a lehce je jen pocukruj moučkovým cukrem.

      Vymazat
  2. Tak já ho dnes taky zkusila, jen ve formě mufínů :) Ale k červené mají chudáci daleko :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, recept je na jednu formu? Když budu chtít 3 patra, musím tedy všechno počítat krát 3? :)

    OdpovědětVymazat