DORT RED VELVET


Tak jsem se zas chtěla pustit do výzvy Gurmet časopisu.Jenže… když jsem si přečetla recept a jen do těsta, kde bylo na 500g mouky potřeba 500g cukru a do náplně dalších 200g jsem se rozhodla, že ho sice upeču, ale podle mnou několikrát vyzkoušeného receptu od 
Chez Lucie a do Gurmetu jsem ho neposlala.

Ingredience na korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžíce kvalitního kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice
 2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžička vinného octa
1 lžička jedlé sody
1 lžička červeného gelového barviva (nejlépe Wilton)
Smíchejte mouku, sůl a kakao. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně po jednom zapracujte vejce. Do máslové směsi přidejte po částech suchou směs. Do husté směsi vmíchejte podmáslí s rozpuštěným barvivem. Nakonec vmíchejte ve sklence rozmíchaný ocet se sodou(pozor, bude to šumět, tak ať se neleknete).
V předehřáté troubě pečte podle velikosti formy. Já používám 3 formy o průměru 15 cm a pečou se přibližně 30 minut na 170°C, při větší velikosti je čas delší. Nejlepší je samozřejmě špejle. Po upečení nechte vychladnout a seřízněte vypouklou část. Nevyhazujte, můžete rozdrobit a použít na dozdobení dortu.


Náplň:
350 g sýra philladelpie
250 g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce moučkového cukru
1 smetana na šlehání 40%
Vyšlehejte smetanu. Rozmíchejte si sýr a mascarpone s cukrem a extraktem. Postupně zapracujte vyšlehanou smetanu. Jen stěrkou lehce, ale důkladně promíchejte.

Brusinky:
150g čerstvých brusinek
100 ml vody a 2 lžíce cukru 
 krystal cukr na obalení
Svařte vodu s 2 lžícemi vody, přidejte brusinky a dále již nevařte.Nechte minutku, dvě louhovat a poté slijte a nechte hodinu schnout na mřížce. Poté je obalte v cukru a nechte opět na mřížce zaschnout.

11 komentářů:

  1. Ahoj, mohla bys mi poradit, jaké ovoce použít místo brusinek? Bojím se, že jsou moc hořké a radši bych použila nějaké jiné, ale nevím, které se dá použít na uvedený postup a aby se docílil stejný vizuální efekt:) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé brusinky nejsou hořké, jsou nakyslé a výborné, ale teď stejně není jejich sezóna. Použila bych maliny, červený rybíz, i ostružiny.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. :) Maliny jsou dobrý nápad, nebudou ale tímto postupem rozmáčené? Nebyly by strukturou lepší třeba kanadské borůvky?

      Vymazat
    3. Ty tam dej čerstvé... a kanadské borůvky jsou krásné na efect, ale téměř bez chuti.. To už tam dej raději ty ostružiny a lehce je jen pocukruj moučkovým cukrem.

      Vymazat
  2. Tak já ho dnes taky zkusila, jen ve formě mufínů :) Ale k červené mají chudáci daleko :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, recept je na jednu formu? Když budu chtít 3 patra, musím tedy všechno počítat krát 3? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahooj, včera jsem ho upekla na dnešní rodinnou oslavu a všichni mi ho ohromně vychválili- to jsem samozřejmně měla velkou radost. navrch jsem dala maliny. ale mám takový red velvetový problém, už když jsem ho dělala poprvé (podle jiného receptu) tak mi do červena nechytl, tenkrát mohl bejt tak akorát pudrově růžovej, tak jsem teď s tím barvivem trochu přeháněla, dala jsem tam jedno a půl tubičky geový barvy od doktora etkera a stejně jsem ho takhle krásně rudej neměla, nebylo by lepší práškový barvivo? nebo poradila bys mi, kde sehnat to tady tebou doporučené barvivo? jinak moc děkuju za recept, fakt vybornej byl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anetko, zkuste prodejny cukrářských potřeb - Fiala, Dortissimo....mají i eshop, kdybyste nebyla z Prahy. Ten Dr.Oetker nebarví, už mi to psaly slečny i na instagramu.
      Já mám radost, že Vy jste měla radost! A velkou! Díky moc a hezký večer, P.

      Vymazat