VANILKOVÉ A ČOKOLÁDOVÉ MACARONS



Nemohla jsem si vybrat, jaký pro Vás udělám valentýnský recept, protože Valentýna moc nemusím a ani nijak neslavím, rozhodla jsem se, že žádný recept nebude!!! Nee, kecám….Udělala jsem Vám macarons. Jak jinak. Ale teď jen jaké.. vanilkové nebo čokoládové? Oboje přece! :)





Ingredience:
90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
50 g cukru krupice
200 g cukru moučka
110 g mandlové mouky
1 vanilkový lusk
1 lžíce kvalitního kakaa
Ve food processoru pomelte mandlovou mouku dohromady s moučkovým cukrem a přesijte do předem připravené mísy. V další míse pomalu začněte šlehat sníh, nikam nepospíchejte a šlehejte maximálně na druhý rychlostní stupeň, aby se do sněhu dostalo co nejméně vzduchu. Postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý, měl by udělat lehkou špičku, která bude pomalu padat dolů. V této chvíli přestaňte šlehat a postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesitou směs mandlové mouky s cukrem a velmi opatrně míchejte do úplného zapracování mouky do sněhu. V této fázi těsto rozdělte na dvě části, do jedné zapracujte semínka z jednoho vanilkového lusku a do druhé 1 lžíci kvalitního kakaa. Těsta vložte do cukrářských sáčků na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé macarons. Po zaplnění plechu plechem alespoň 3x bouchněte, aby se z macarons dostal přebytečný vzduch. Nechte zaschnout při pokojové teplotě minimálně 30 minut. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Zkuste test: macarons by se měl krásně odlepit z pečícího papíru celý, pokud se sukýnka papíru drží jak přibitá a klobouček je ještě jako živý, pečte ještě chvilku, ale už seďte u trouby a hlídejte.


Vanilkový krém:
125 g mascarpone
50 ml vyšlehané smetany 40%
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce moučkového cukru
Smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.

Čokoládová ganache:
100 ml smetany na šlehání
100 g kvalitní hořké čokolády
zrnko mořské soli
1 lžíce hnědého cukru
V rendlíku opatrně svařte smetanu a přidejte rozlámanou čokoládu, sůl a cukr. Rendlík sundejte z vařiče a míchejte do úplného rozpuštění čokolády.




28 komentářů:

  1. Dneska je zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kde prosím seženu mandlovou mouku? :) Popřípadě, dá se nahradit nějakou jinou? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednu ze základních surovin nahradit nelze. Pomelte si najemno mandle, nebo si hotovou moucku muzete koupit v Lidlu.

      Vymazat
    2. Děkuju za rychlou odpověď, od rána jsem lítala po doktorech...Viděla jsem také, kromě Lidla, ji prodávat v M&S a nebo pak cukrářské potřeby, ale tam se to myslím pohybuje až od 2 kg...Ale ta lídlovská je dobrá, ale stejně ji ještě min. 2x pomelte. Hezký den,P.

      Vymazat
    3. Dnes jsem ji byla shánět v pražském Lidlu, ale nikde jsem ji nenašla, je možné, že ji už neprodávají nebo jsem jen byla na špatné pobočce?

      Vymazat
    4. Evo dobrý den, oni ji mají v Lidlu jen před Vánocemi. pomelte oloupené mandle a máte ji hned :). Hezký den,P.

      Vymazat
  3. Tedy tahle kombinace bude nepřekonatelně vynikající :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moje nejoblíbenější, hlavně zmrzlina, že jo :), díky Jani, hezký večer

      Vymazat
  4. zavist toto! :) krasne, naozaj.. kraasne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to pozornost pro mojí fantastickou paní doktorku! Tak jsem byla sama rada, že se takhle hezky povedly. Neskromně musím tedy říct, že už je zvládám levou zadní :D....Od Vás mne ta pochvala těší o to víc! Moc děkuju a hezký večer,P.

      Vymazat
  5. Dneska jsem je zkusila, jen s jiným krémem a jsou TOP! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Jaky krem jsi dělala?

      Vymazat
    2. Vymyslela jsem si vlastní, rybízový, protože nic jiného nebylo po ruce :) Ale byl moc dobrý :)

      Vymazat
    3. Mam nejradši kombinaci kyselého se sladkym, srazí tu sladkou chut...

      Vymazat
  6. Dobrý den, mohla bych se zeptat, jestli je důležité mít odležené bílky aspoň jeden den v lednici? Nemohu použít bílky bez odležení? Děkuji za odpověd. Hezký den.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U macarons je všechno důležité...odleželé bílky, pomalé šlehání, zaschnutí na plechu, teplota trouby ( a i tak nemáš jistotu, že se povedou, jsou to prostě mršky :)).....P.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořápky si můžeš udělat klidně i týden dopředu a uchovat je ve vzduchotěsné nádobě a naplnit den předem a uchovat v chladničce.

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na mandlovou mouku. Našla jsem ji na internetu, na stránce z které zrovna něco objednávám přímo v sekci makronky a píšou, že se jedná o mouku - 50% mandlí a zbytek cukru. Jedná se o tedy o mandlovou mouku použitou v tomto receptu? Nebo je lepší doma pomlít mandle? Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednej si ji na http://www.fialapraha.cz/produkt/mandlova-mouka-bal-2kg/, maji tuším i balení 0,5 kg. Co nespotřebuješ, můžeš dát do mrazáku, v pohodě tam nějaký čas vydrží. Ještě tuším, že mandlovou, čistou mouku prodává http://www.dortisimo.cz/mandlova-mouka-100-0-5-kg. A nebo si ji vyrob doma - oloupané mandle pomel na jemném struhadle. Hezký den,P.

      Vymazat
    2. Děkuji Vám.

      Vymazat
  9. Dělala jsem před týdnem a byly skvělý! Celá rodina si moc pochutnala:) jen teda nebyly tak krásně pravidelný a jeden plech jsem přepekla... Ale fakt skvělý recept!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu!
      Jen jeden se nepovedl? Tak to je úspěch! Mě se tuhle slily v jeden velký macarons :)))
      Krásný den, P.

      Vymazat
  10. Dobrý den, chci se zeptat, kolik tak cca kousků z tohoto množství surovin uděláte? Děkuji a přeji krásný den :) Já je dělala včera, ale jsou "falešné", místo madlí jsem použila ořechy.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak fejkový, jo? A jak dopadly? Je z toho přibližně 40 makronků. Krásný den,P.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý večer, dnes som ich robila po prvý krát. Chuťovo sú dobré ale ten tvar.. :D Zmestili sa mi na tri plechy a ten prvý bol vizuálne najhorší. :D inak super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to byl jeden velký makronek??? I mě se to občas stane :)... je to vždycky o nervy :)

      Vymazat