PALEO CHLÉB



Pečivo v paleo stravě můžete nahradit tímto zrníčkovým chlebem. Díky chia semínkům a vejcím drží krásně pohromadě a je opravdu moc dobrý i pro nás "nepaleo". Vyzkoušejte sami!

Ingredience:
100 g mandlí
100 g sezamových semínek 
100 g lněného semínka
150g dýňových semínek
75 g slunečnicových semínek
2 lžičky chia semínek
1 šálek vody
1 lžička soli 
5  vajec



Rozehřejte troubu na 160 °C. Mandle pomelte a přidejte veškerá semínka. Rozpusťte sůl ve vodě, přilijte ke směsi a přidávejte jedno vejce po druhém. Těsto nalijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte asi 60 minut.

18 komentářů:

  1. To je úžasný nápad :)) !
    A Domče se určo taky líbí :D !
    Celá naše rodina miluje chleby se spoustou ořechu a semínek ,ale ty z obchodu bývají úplně obyčejné,pouze obarvené karamelem a semínek se tam nakonec taky moc nenajde takže ho musím vyzkoušet, příští víkend jedeme na mini dovolenou do Špindlerova Mlýna s přáteli kteří tyto chleby taky miluji,tak doufam že ho stihnu udělat na cestu :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mínka přímo jásala! Je to opravdu něco jiného, než ty kupovaný, slisovaný! A jako příprava? Hračka :D a stojí opravdu za to!!! Já dřív pekla i chleby z kvásku, když už se mi konečně začaly místo disků dařit i krásné bochníky, tak rodina prej, jestli bych nemohla dělat raději celožitné (říkám jim rakvičky, podle formy), ty byly easy....no a my na chleba a pečivo stejně moc nejsme, takže kvásek jsem usušila, abych ho nemusela pořád krmit a čeká ještě na svoji šanci :D. A když máme chuť na chleba, tak už je dost dobrých pekáren, kde si kousek chleba koupím. Krásný den Míšo, P.

      Vymazat
  2. To je perfektní!
    Jen by mě zajímalo, jak se má chleba péct? Máte na nějakou speciální formu na chleba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normální taková "rakev" menší rozměr, mají v tescu...jako na biskupský chlebíček, ale bez těch "varhánků". Je to asi 20x10 a výška asi 8cm.

      Vymazat
    2. aha, super, díky za tip!

      Vymazat
    3. tak forma koupena a chleba upečený! :-)
      je výborný, díky moc za recept :-)

      Vymazat
    4. Supeer!!! Viď, je skvělý, Domča snědla celou půlku na posezení :D. Díky moc, P.

      Vymazat
  3. Škoda, že pak jeden bochník vyjde tak na 150 Kč...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte sice pravdu, ale jsem na paleu víc jak rok a chleba k životu vůbec nepotřebuju. I tento peču jen proto, že jsme dostali pozvání na tatarák (ochucen dle paleo), tak aby ho bylo na co patlat....a abysme tam byli bez klasických topinek divní jen trochu a ne úplně :-D
      Sice stojí víc, ale zase ten za 20,- v obchodě je jen mouka, voda, sem tam semínko a všechno obarvit karamelem, aby to vypadalo hezky zdravě tmavě ... takže jednou za rok a půl to přežiju :-)

      Vymazat
  4. Dá se to upéct i bez formy? Jakože uhňácat bochníček a upéct na plechu? Mám totiž jen zapékací misku a nikam do obchodu se v nejbližší době nedostanu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objevila jsem koment až teď, spadl do spamu, omlouvám se! Ta zapékací miska bude fajn, na plechu sám nebude držet tvar.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    jakou trvanlivost má chléb po upečení? A kde nejlépe skladovat? Děkuji. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Aleno, pekla jsem ho Dominice, půlku snědla do druhého dne a půlku si dala do mrazáku. V těchto vedrech bych ho dala možná do lednice, takto jsme skladovali chléb v Thajsku a bylo to to nejlepší. Hezký den, P.

      Vymazat
  6. Díky za recept. Chuťově mě chleba zase tak moc neoslovil, přišel mi takový bez chuti (možná bych příště přidala třeba kmín?), ale je fakt, že zasytí. Jedla jsem ho já sama, a vydržel mi přes 2 týdny (nejsem na striktním paleu, takže pečivo sem tam pořád jím).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super to vědět, měla jste ho normálně a nebo v lednici? Děkuju!

      Vymazat