MATCHA SEMIFREDDO

Slavné, famózní a především velmi jednoduché semifreddo (aneb "polozmrzlý" dezert) se mi dlouho vyhýbalo, až doteď. Bohužel (dělám ho nějak často) i bohudík (aspoň už nemusím ochutnávat tolik druhů těch tučných a sladkých lákadel). 

Ingredience:
0,5 l smetany ke šlehání (nejlépe 33%)
3 vejce 
150 g cukru krupice
2 lžičky Matcha čajového prášku
1 lžička černého sezamu

Nejprve si ušlehejte šlehačku. Pak se vrhněte na šlehání bílků na sníh, žloutky utřete s cukrem a vše velmi jemně smíchejte dohromady. Sníh přidejte jako poslední a buďte k němu obzvlášť něžní. Dejte stranou 4 lžíce směsi, rozmíchejte v ní matcha a sezamové semínka a promíchejte se zbývající šlehačkovou směsí. Do formy předem vyložené potravinářskou folií, jež přesahuje okraje formy tak, abyste do ní pak semifreddo jednodušše zabalili, směs přelijte. Celý výtvor přesuňte minimálně na 6 hodin do mrazáku a před podáváním nechte chvíli povolit. 

2 komentáře:

  1. No teda, to je lákadlo!:))
    Mohu se prosím zeptat, jak je to s vejci, když projdou mrazem ? Je zde tak potlačeno riziko salmonely nebo je to stále syrové vejce?:) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji dělala takto již několikrát, žádnou salmonelu jsme neměli, samozřejmě je to o štěstí. Pro Vaši jistotu bych je alespoň vyšlehala ve vodní lázni.
      Co jsem našla na webu Vás asi moc nepotěší. "Již při teplotách nad 45° se rozmnožovací schopnosti salmonel výrazně snižují....Proti vysokým teplotám jsou salmonely bezmocné. Naproti tomu chlad snášejí velice dobře, a proto se snadno udržují např. ve zmrzlinách. Zmrazení tyto bakterie nepoškozuje, pouze zpomaluje jejich růst a brání množení. Jakmile se ale potrava dostane na normální teplotu, salmonely se vrátí do svého původního stavu. " Nedělejte semifreddo, udělejte smetanovou zmrzku a přidejte matcha čaj. Tak :). Hezký večer, P.

      Vymazat