SACHER DORT


Poslední říjnový narozeninový dort byl pro mého manžela. On na sladké vůbec není, takže mu dorty nepeču. Jenomže letos měl kulatiny! Ty si dort zaslouží. Minulý rok téměř ve stejnou dobu mi Terezka z Gurmetu přinesla jako dárek malý Sacher. Úplně se trefila, protože to je jediný dort, který si občas dá, takže volba byla jasná.



Ingredience:
180 g hořké čokolády 70%
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
6 vajec
1 lžíce vanilkového extraktu
100 g cukru krystal
125 g hladké mouky
špetka soli

400 g meruňkového džemu
30 ml rumu (použila jsem 7letou Havanu)

Čokoládová poleva:
125 g vody
250 g cukr krystal
250 g hořké čokolády 70%

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, zchlaďte. Vyšlehejte bílky a postupně zašlehejte cukr krystal.
V druhé míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem a za stálého šlehání přidávejte postupně žloutky. Přidejte vychladlou čokoládu a promíchejte. Prosátou mouku se solí postupně vmíchejte do směsi, a nakonec přidejte sníh a opatrně vše smíchejte dohromady. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a pečícím papírem. Vlijte těsto, zarovnejte a pečte v předem vyhřáté troubě na 190°C 35-40 minut.


Mezitím svařte meruňkovou marmeládu s rumem. Vychladlý korpus rozřízněte na tři části a potřete marmeládou, složte dohromady a marmeládu naneste na celý dort. S marmeládou nešetřete, opravdu je potřeba celých 400g.


Na polevu svařte cukr s vodou na nitku, 5-7 minut, a postupně, za stálého míchaní přidávejte nalámanou čokoládu. 
Polevu nanášejte na dort v několika vrstvách. Naneste jednu, dejte vychladit, pak druhou a tento proces stále opakujte. (Dala jsem si dort na mřížku, pod mřížku pečící papír, polévala čokoládou, přebytečnou čokoládu z papíru stáhla stěrkou zpět do kastrůlku a opět znovu.)



12 komentářů:

  1. Sachr je božskej, hned bych ho ochutnala. Měla jsem ho poprvé jen ve Vídni, přímo v kavárně Sachr hotelu. Ale tenhle vypadá mnohem líp :) A ten porcelán, tiše závidím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sachr je úžasnej, my vozíme vždy ty malé jako dárek, jsou roztomilé. Ale je pravda, že po tomto sachru manžel prohlásil, že už je kupovat nebudem, že je budu péct :). To mu teda pěkně děkuju :)))

      Vymazat
  2. Taky jsem se o něj tento měsíc pokoušela.. Ale tento vypadá chutněji a se slehačkou to je uplná delikatesa :) Je lepší než s jahodovou marmeládou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta čoko poleva je teda mazec...ale nakonec dopadla dobře...ona je v receptu větší forma, já preferuji menší, a proto jsem ho nařezala na 3x, aspoň ta marmoška ho krásně zvláčněla a díky tomu, že jsem měla ještě svojí vlastní, tak to bylo opravdu DELIKATESTNÍ :)! Ta meruňková jak je kyselejší, tak tomu dá ten správný rozměr. Díky moc a krásný víkend, P.

      Vymazat
  3. Přítel nema rád merunkovou, takže jsem jí nahradila malinovo-rybizovou. Ta poleva je vážně peklo, nenapadlo mě to udělat ve více vrstvách, příště to napravim. Váš sacher vypadá naprosto úchvatne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jste s přítelem ještě chvilku :). Já si manžela za ta léta, co jsme spolu, vychovala na mé chutě :))).
      Polevu jsem dělala na 2x, poprvé jsem svařila cukr s vodou moc a když jsem tam přidala čokoládu, tak z toho vznikla tuhá hmota :). Až napodruhé to bylo ok. Byl to můj první sacher a určitě ne poslední, manžel je chce rozdávat v rodině jako vánoční dárky (asi nechám tu polevu na něm).
      Děkuju moc a krásnou neděli, P.

      Vymazat
    2. Dobry den, mohla by som sa opytat, c vom ste urobili zmenu pri druhom raze, ked sa poleva vydarila na 2x : ) Tiez som z toho mala 'modelovaciu hmotu' :D
      Dakujem pekne za odpoved, torta je inak vynikajuca a mam ju nakazanu piect na kazdy mozny sviatok :D

      Vymazat
    3. Nezměnila jsem nic, jen jsem napoprvé dala čokoládu skoro všechnu najednou a srazila se mi...Takže opravdu postupně a pořád míchat! Je to potvora :)

      Vymazat
    4. Funguje!! Velmi pekne dakujem.. Vyskusla som za zivot niekolko receptov na sacherku a toto je rozhodne nas najoblubenejsi! ;)

      Vymazat
    5. Mám velkou radost, děkuju moc a moc!!!

      Vymazat
  4. Mohu se zeptat jak je to s vanilkovým extraktem? Je v ingrediencích, ale v postupu už není zmíněn.
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám na to :D, přidává se do těsta společně se žloutky, díky za upozornění, už je to opraveno. Hezký večer, P.

      Vymazat