RYBÍ POLÉVKA


Vánoce si nedovedu představit bez rybí polévky. Nemusím salát, kapra, ale polévku prostě musím. I studenou! Dávám si jí následující dny k snídani, svačině i večeři :)! Toto je recept mojí maminky a i manžel, který zas pro změnu snídá kapra se salátem, si ji občas dá a to už je co říct, protože on jen tak něco nejí! 
Krásné prožití vánočních svátků, hlavně pohody a nestresujte se! Ono to vždycky nějak dopadne a když to nedopadne přesně podle Vašich představ, tak co, svět se nezboří.


Ingredience:
2 rybí hlavy
2 skelety
odřezky z kapra
cibule

2 kg jiker a mlíčí
4 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
cibule
hladkolistá petržel
máslo
sůl

den staré rohlíky
Rohlíky pokrájejte na kostičky a v troubě na plechu na sucho opečte.

Hlavy zbavte očí (není to nic hezkého, já ty svoje u toho radši zavírám :)), žaber, vložte do mísy a přelejte vařící vodou z konvice. Horkou vodu nechte chvilku působit, pak hlavy zbavte slizu. Opláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce, přidejte skelety a odřezky, celou cibuli a sůl a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, odeberte pěnu a nechte pozvolna vařit 2-3 hodiny. Hotový vývar sceďte přes cedník, abyste v polévce neměli kosti. Hlavy a skelety oberte a vraťte do vývaru.

Jikry a mlíčí zbavte střívka a tuku(jestli tuk na mlíčí nepoznáte stejně jako kdysi já, tak zaručeně ho poznáte uvařený), opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Dávejte pozor a občas promíchejte, jikry i mlíčí se rády připalují. Odeberte pěnu a zvolna vařte půl hodiny.

Uvařené jikry a mlíčí vložte do rybího vývaru.
Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na julienne. Dejte povařit na 10 minut do polévky.
Hotovou polévku dochuťte solí a nasekanou petrželí a podávejte s krutony.
Polévky tentokrát budete mít kotel, toto je rozpis tak na 5 litrů polévky.

PS: Čím víc budete mít jiker, tím lépe. Když jich neseženete tolik, mám tu pro Vás mojí maminky tip: na másle osmahne hrubou krupici a jikry má hned. Počítejte ovšem s tím, že polévka zhoustne. Tak všeho s mírou ;).



9 komentářů:

  1. 2kg jiker a mlíčí🙈 To bude asi dobrý na potenci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, čím víc, tím líp :). A to jsem ji zkrouhla, normálně mi v ní vždycky stojí lžíce :D

      Vymazat
  2. Vyzerá luxusne! Občas si vravím, škoda, že som vegetariánka, haha.

    Prajem krásne Vianoce ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domča ji má taky moc ráda a letos lituje, že je vegankou :D

      Vymazat
  3. Petro, děkuji za luxusní recept! Můžu se zeptat, co to je zelenina nakrájená na juliene? Omlouvám se za blbý dotaz :-D. Muškátový květ do polévky nedáváte? Taky zavírám oči, při odstraňování očí z kapří hlavy :-D :-D Přeji Vám krásné Vánoce! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávám žádné koření, kromě soli....jsem taková konzerva, co se týče těchto vánočních jídel. Jedu prostě tak, jak to mám naučený od maminky, žádnou změnu nepřipouštím :D. Kromě tedy tý zeleniny, maminka ji normálně strouhá, já jak mám tu škrabku na zelenou papáju, tak s ní vlastně dělám úplně všechno...je to zelenina nakrájená na stejné tenké proužky. Myslím, že sváteční jídlo si to zaslouží, vypadá to mnohem líp!. Krásné Vánoce Ájo a doufám, že se taky už potkáme!!!

      Vymazat
    2. Moc děkuju, už mám hotový základ :-). Věřím, že určitě v roce 2016 příležitost potkat se bude :-D. Krásný Štědrý den :-)

      Vymazat
  4. Jo jo děláme jí podobně už také po generace.Akorat do vývaru dávám vyvarit celé 3 stroužky česneku nedávám tolik jiker a jemně zahustim jiskou z másla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sháním jikry a mlíčí pomalu od léta :D...néé, to kecám. Kupuju je v makru zmražený, ale s předstihem, protože před Vánoci je nemají ani tam. My právě bez jíšky, a já se aspoň utěšuji, když ji jím celé tři dny, že jsem vlastně na dietě :))). Krásný Nový rok Martino, P.

      Vymazat