RYBÍ POLÉVKA


Vánoce si nedovedu představit bez rybí polévky. Nemusím salát, kapra, ale polévku prostě musím. I studenou! Dávám si jí následující dny k snídani, svačině i večeři :)! Toto je recept mojí maminky a i manžel, který zas pro změnu snídá kapra se salátem, si ji občas dá a to už je co říct, protože on jen tak něco nejí! 
Krásné prožití vánočních svátků, hlavně pohody a nestresujte se! Ono to vždycky nějak dopadne a když to nedopadne přesně podle Vašich představ, tak co, svět se nezboří.


Ingredience:
2 rybí hlavy
2 skelety
odřezky z kapra
cibule

2 kg jiker a mlíčí
4 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
cibule
hladkolistá petržel
máslo
sůl

den staré rohlíky
Rohlíky pokrájejte na kostičky a v troubě na plechu na sucho opečte.

Hlavy zbavte očí (není to nic hezkého, já ty svoje u toho radši zavírám :)), žaber, vložte do mísy a přelejte vařící vodou z konvice. Horkou vodu nechte chvilku působit, pak hlavy zbavte slizu. Opláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce, přidejte skelety a odřezky, celou cibuli a sůl a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, odeberte pěnu a nechte pozvolna vařit 2-3 hodiny. Hotový vývar sceďte přes cedník, abyste v polévce neměli kosti. Hlavy a skelety oberte a vraťte do vývaru.

Jikry a mlíčí zbavte střívka a tuku(jestli tuk na mlíčí nepoznáte stejně jako kdysi já, tak zaručeně ho poznáte uvařený), opláchněte a vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Dávejte pozor a občas promíchejte, jikry i mlíčí se rády připalují. Odeberte pěnu a zvolna vařte půl hodiny.

Uvařené jikry a mlíčí vložte do rybího vývaru.
Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na julienne. Dejte povařit na 10 minut do polévky.
Hotovou polévku dochuťte solí a nasekanou petrželí a podávejte s krutony.
Polévky tentokrát budete mít kotel, toto je rozpis tak na 5 litrů polévky.

PS: Čím víc budete mít jiker, tím lépe. Když jich neseženete tolik, mám tu pro Vás mojí maminky tip: na másle osmahne hrubou krupici a jikry má hned. Počítejte ovšem s tím, že polévka zhoustne. Tak všeho s mírou ;).



11 komentářů:

  1. 2kg jiker a mlíčí🙈 To bude asi dobrý na potenci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, čím víc, tím líp :). A to jsem ji zkrouhla, normálně mi v ní vždycky stojí lžíce :D

      Vymazat
  2. Vyzerá luxusne! Občas si vravím, škoda, že som vegetariánka, haha.

    Prajem krásne Vianoce ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domča ji má taky moc ráda a letos lituje, že je vegankou :D

      Vymazat
  3. Petro, děkuji za luxusní recept! Můžu se zeptat, co to je zelenina nakrájená na juliene? Omlouvám se za blbý dotaz :-D. Muškátový květ do polévky nedáváte? Taky zavírám oči, při odstraňování očí z kapří hlavy :-D :-D Přeji Vám krásné Vánoce! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávám žádné koření, kromě soli....jsem taková konzerva, co se týče těchto vánočních jídel. Jedu prostě tak, jak to mám naučený od maminky, žádnou změnu nepřipouštím :D. Kromě tedy tý zeleniny, maminka ji normálně strouhá, já jak mám tu škrabku na zelenou papáju, tak s ní vlastně dělám úplně všechno...je to zelenina nakrájená na stejné tenké proužky. Myslím, že sváteční jídlo si to zaslouží, vypadá to mnohem líp!. Krásné Vánoce Ájo a doufám, že se taky už potkáme!!!

      Vymazat
    2. Moc děkuju, už mám hotový základ :-). Věřím, že určitě v roce 2016 příležitost potkat se bude :-D. Krásný Štědrý den :-)

      Vymazat
  4. Jo jo děláme jí podobně už také po generace.Akorat do vývaru dávám vyvarit celé 3 stroužky česneku nedávám tolik jiker a jemně zahustim jiskou z másla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sháním jikry a mlíčí pomalu od léta :D...néé, to kecám. Kupuju je v makru zmražený, ale s předstihem, protože před Vánoci je nemají ani tam. My právě bez jíšky, a já se aspoň utěšuji, když ji jím celé tři dny, že jsem vlastně na dietě :))). Krásný Nový rok Martino, P.

      Vymazat
  5. My teda na Vánoce děláme hrachovku, ale musím uznat, že už jsem často přemýšlela, že uděláme v polévce změnu a připravíme rybí polévku. Vypadá fakt suprově a hned jsem na ní dostala chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ji zkuste udělat teď, když moje kamarádka může péct vynilkové rohlíčky pravidelně každý červenec, tak Vy můžete zkusit polévku, spojenou s Vánoci ji nemáte, takže o nic nejde a na Vánoce aspoň budete mít jasno, ne ;)? Hezký večer, P.

      Vymazat