VÁNOČKA

Co by byly Vánoce bez poctivé domácí vánočky. I já jsem asi před deseti lety dospěla do fáze, kdy mi kupovaná vánočka prostě přestala chutnat. Předtím jsem nechápala ty, kteří ji pekli! Naštěstí jsem narazila na tento recept, takže nemusím každý rok experimentovat a hledat jiný. Také nepeču jen jednu, to dá rozum, podaruji celé blízké okolí krásnou, výbornou vánočkou a ti z ní mají větší radost než z kupovaného dárku!




Ingredience:
250g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
 1/2 kostky droždí
80 g cukru krystal
špetka soli
1 lžička vanilkové pasty (nebo lusk)
180 ml vlažného mléka
3 žloutky pokojové teploty
100 g rozpuštěného másla
špetka citr. kůry
rozinky v rumu
mandle
1 vejce na potření
špejle

Založte si kvásek. Droždí, lžičku cukru,  hladké mouky a dvě lžíce vlažného mléka promíchejte na řídkou kaši, zakryjte a nechte vzejít na teplém místě, než se obsah zdvojnásobí. 

Smíchejte veškeré suché suroviny a dobře promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, žloutky prošlehané s mlékem a vlijte do suché směsi. V robotu začněte zpracovávat těsto a až se vše spojí, vlévejte po částech rozpuštěné máslo(vždy nechte máslo, ať se spojí s těstem, pak vlijte další část)a nechte robota, ať pracuje za Vás.  Čím déle necháte robota pracovat, tím lépe. Spojené a nelepivé těsto přikryjte fresh folií a dejte kynout (nejlépe v zavřené troubě). Po hodině kynutí těsto vyndejte a přidejte rozinky pokojové teploty (zahřeju si je lehce vždy v tom kastrůlku po másle) a zapracujte do těsta. Dejte opět kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a rozdělte na devět dílů. První čtyři prameny spojte a dejte si je vodorovně. Vždy překřižte vnější prameny přes vnitřní. Nezamotají se Vám ruce :). Přeneste na plech s pečícím papírem, rukou na smotaném těstě udělejte důlek, potřete vejcem a smotejte další, již jednoduché prameny a hotovou vánočku přichyťte špejlemi a dejte pod igelit vykynout ještě alespoň hodinu.

Předehřejte troubu na 210°C. Vykynutou vánočku potřete rozkvedlaným vejcem, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte prvních 10 minut na 210°C a poté stáhněte teplotu na 160°C a pečte dále asi 50 minut. Zkuste test špejlí. Můžete přikrýt alobalem, aby se nespálila.


7 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle! Minulý rok jsem se o vánočku pokoušela s maminkou a rozčilovaly jsme se nad tím motáním vánočky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji vždy měla na jedný straně úzkou :D... Děkuju a krásné Vánoce přeji, P.

      Vymazat
  2. Dekuji za recept, je opravdu vyborna :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za báječný recept na vánočku, byla skvělá, partnerovi chutnala více než od maminky. Dělala jsem ji před Štědrým dnem a zítra ji budu dělat znovu. Přeji vše nejlepší do roku 2017

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji Vám! Já ji dělám také několikrát během Svátků, a také ji dostává nejbližší rodina jako jedlý dárek. Moje sis si Vánoce bez vánočky pod stromečkem již nedovede představit :D. I Vám krásný Nový rok přeji, Petra

      Vymazat
  4. Zdravim a se zpozdenim posilam nas recept na vanocku.Rikame ji nejjednodussi a nejlepsi vanocka na svete.Zvladne ji opravdu kazdy.
    400g hl.mouky,100g polohrube m,100g cukru mleteho,100g oleje,dva zloutky,lzicka kavova soli,250ml vlazneho mleka+kvasnice+cukr Pridavam do hotoveho testa orechy a po povrchu,az natru rozsleh.vajickem posypu mandle.Jediny figl je v dodrzeni mnozstvi a dlouhem hneteni v robotu.dobrou chut a krasny novy rok

    OdpovědětVymazat