Ingredience:
275g hladké mouky
170g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
80g cukru krystal
špetka soli
1 lžička vanilkové pasty (nebo lusk)
180 ml vlažného mléka
3 žloutky pokojové teploty
100g rozpuštěného másla
špetka citr. kůry
rozinky v rumu
mandle
1 vejce na potření
špejle
Založte si kvásek. Droždí, lžičku cukru, hladké mouky a dvě lžíce vlažného mléka promíchejte na řídkou kaši, zakryjte a nechte vzejít na teplém místě, než se obsah zdvojnásobí.
Smíchejte veškeré suché suroviny a dobře promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, žloutky prošlehané s mlékem a vlijte do suché směsi. V robotu začněte zpracovávat těsto a až se vše spojí, vlévejte po částech rozpuštěné máslo(vždy nechte máslo, ať se spojí s těstem, pak vlijte další část)a nechte robota, ať pracuje za Vás. Čím déle necháte robota pracovat, tím lépe - může to klidně být i půlhodiny. Spojené a nelepivé těsto přikryjte fresh folií a dejte kynout (nejlépe v zavřené troubě). Po hodině kynutí těsto vyndejte a přidejte rozinky pokojové teploty (zahřeju si je lehce vždy v tom kastrůlku po másle) a zapracujte do těsta. Dejte opět kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a rozdělte na devět dílů. První čtyři prameny spojte a dejte si je vodorovně. Vždy překřižte vnější prameny přes vnitřní. Nezamotají se Vám ruce :). Přeneste na plech s pečícím papírem, rukou na smotaném těstě udělejte důlek, potřete vejcem a smotejte další, již jednoduché prameny a hotovou vánočku přichyťte špejlemi a dejte pod igelit vykynout ještě alespoň hodinu.
Předehřejte troubu na 210°C. Vykynutou vánočku potřete rozkvedlaným vejcem, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte prvních 10 minut na 210°C a poté stáhněte teplotu na 160°C a pečte dále asi 50 minut. Zkuste test špejlí. Můžete přikrýt alobalem, aby se nespálila.
Vypadá to skvěle! Minulý rok jsem se o vánočku pokoušela s maminkou a rozčilovaly jsme se nad tím motáním vánočky. :-D
OdpovědětVymazatJá jsem ji vždy měla na jedný straně úzkou :D... Děkuju a krásné Vánoce přeji, P.
VymazatDekuji za recept, je opravdu vyborna :-)
OdpovědětVymazatJá děkuji moc! Krásný Nový rok, P.
VymazatDěkuji za báječný recept na vánočku, byla skvělá, partnerovi chutnala více než od maminky. Dělala jsem ji před Štědrým dnem a zítra ji budu dělat znovu. Přeji vše nejlepší do roku 2017
OdpovědětVymazatJá děkuji Vám! Já ji dělám také několikrát během Svátků, a také ji dostává nejbližší rodina jako jedlý dárek. Moje sis si Vánoce bez vánočky pod stromečkem již nedovede představit :D. I Vám krásný Nový rok přeji, Petra
VymazatZdravim a se zpozdenim posilam nas recept na vanocku.Rikame ji nejjednodussi a nejlepsi vanocka na svete.Zvladne ji opravdu kazdy.
OdpovědětVymazat400g hl.mouky,100g polohrube m,100g cukru mleteho,100g oleje,dva zloutky,lzicka kavova soli,250ml vlazneho mleka+kvasnice+cukr Pridavam do hotoveho testa orechy a po povrchu,az natru rozsleh.vajickem posypu mandle.Jediny figl je v dodrzeni mnozstvi a dlouhem hneteni v robotu.dobrou chut a krasny novy rok