ZKARAMELIZOVANÉ ČÍNSKÉ OŘECHY

Víte, kolik mi je let, že jo :). No, a to mám ještě k tomu v tomto čase narozeniny, takže už jsem zas vlastně o rok starší, kruci :(. V době, když jsem byla mladší, a na Vánoce se k nám dovážely pomeranče z Kuby, stály se fronty na vše, tak nám socialistická Čína posílala do obchodů ořechy v plechové krabičce. Možná nám toho posílala víc, ale ořechy mi utkvěly v  paměti, protože byly neskutečně dobrý! 
Jednou nebo dvakrát jsem na ně narazila v čínských restauracích, ne v ČR (kdybyste věděli, kde je u nás dělají, dejte mi určitě vědět!) a byla jsem jak u vytržení. Chuť mého dětství!
Pátrala jsem tedy po internetu a našla jsem kdysi tento recept. Od té doby je to v naší rodině tradice, protože je rozdávám jako jedlé dárky a maminka se vždy ujišťuje, jestli dostane TEN dárek.


Ingredience:
1 1/2 litru vody
4 hrnky vlašských ořechů
1/2 hrnku cukru krystal
řepkový olej

Dejte vařit vodu. Až bude v bodě varu, vsypte vlašské ořechy. Jakmile se voda začne opět vařit, slijte ořechy a přisypte cukr a promíchejte. Rozpalte na pánvi olej, přidejte ořechy a za stáleho míchání nechte zkaramelizovat. Vyndejte ořechy na pečící papír a dejte vychladit. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě. 
Ořechy karamelizujte postupně, ne všechny najednou. A opatrně, bude to moc prskat!

8 komentářů:

  1. A co se dělá s tím řepkovým olejem? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné ráno,
    takové ořechy jezdí na running sushi na Andělu. Jsou ještě navíc posypané sezamem. Moc mi tam chutnaly, takže určitě vyzkouším tento recept, jestli to bude podobné :)

    Díky E.

    OdpovědětVymazat
  3. taky je pamatuju, byly šíleně dobrý a byl jich dostatek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u nás zmizely z obchodu vždycky hned :(, asi jinej gang :D. Krásné Vánoce, P.

      Vymazat
  4. To jste mne svou vzpomínkou pěkně dojala :-) Taky pamatuji, jaká vzácnost to byla a jaké vzrušení v rodině zavládlo, když je maminka někde sehnala. Opisuji recept a jdu zkusit. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! Ty prostě byly úplně nejlepší! Tak doufám, že Vám budou také chutnat! Hezký večer, P.

      Vymazat