VEJCE BENEDIKT



Touto delikátní úpravou vajec povýšíte každou snídani na snídani u Tiffanyho.

Ingredience:
4 vejce
4 anglické muffiny
8 plátků anglické slaniny
baby špenát
výhonky řeřichy

Holandská omáčka:
125 g másla
2 žloutky
lžička vinného octa
citrónová šťáva
sůl, pepř

Na zastřená vejce:
lžíce octa
sůl, pepř
Začněte omáčkou. V kastrůlku rozpusťte máslo a přeceďte přes plátýnko(ghee). Připravte si nádobí na vodní lázeň. Do vrchní nádoby dejte žloutky, ocet, sůl, promíchejte a dejte na rendlík s horkou vodou. Voda se nesmí vařit. Šlehejte do zhoustnutí asi 4 minuty. Horní misku sundejte z vodní lázně a pomalu přilévejte máslo. Ochuťte citrónovou šťávou a čerstvě namletým pepřem. Omáčku udržujte v teple.
Slaninu upražte na pánvi do křupava a dejte okapat na papírovou utěrku.
V hrnci přiveďte vodu s octem k varu a stáhněte na střední plamen.
Vejce rozklepněte do naběračky. V hrnci utvořte vařečkou lehký vír a doprostřed víru opatrně vlijte vejce. Bílek by mél obalit žloutek. Vařte dvě minuty, vejce otočte a vařte další dvě minuty. Postupně proces opakujte se zbývajícími vejci. Hotová vejce vyndejte a nechte okapat.

Opečte rozpůlený muffin, poklaďte salátem, opečenou slaninou, vejcem a přelijte holandskou omáčkou. Opepřete čerstvě namletým pepřem a ozdobte výhonky řeřichy.



2 komentáře:

  1. Vejce benedikt je moje nejoblíbenější varianta úpravy vejce. Hned bych si dala.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat