MELITZANOSALATA - LILKOVÝ "DIP"



Zkoušeli jste letos na dovolené v Řecku tento salát? Já ho miluji. Jen tak, s pitou, s kvalitním olivovým olejem a jsem v ráji!

Ingredience:
2 velké lilky
200 g řeckého jogurtu
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 citron
sůl
hladkolistá petržel

Předehřejte troubu na 180°C. Omyjte lilky a několikrát propíchejte, stačí párátkem. Celé lilky dejte péct asi na hodinu, měly by být po stranách lehce spálené, to dává dipu tu správnou chuť. Deset minut před koncem pečení přidejte neoloupaný česnek a pečte dohromady s lilkem. Upečené lilky rozpůlte a lžící vydlabejte, dužinu osolte, pokapejte citronem a dejte do cedníku na hodinu okapat. Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte jogurt, sůl, rozmačkaný upečený česnek, olivový olej a ozdobte petrželí.
Ps: můžete použít syrový česnek, ale já raději pečený, není až tak moc agresivní.

5 komentářů: