VANILKOVÝ CHEESECAKE


"Mamí, uděláš cheesecake?" Ptá se mě má dvacetilá dcera a pokračuje: "tam není mouka, viď?" Odpovídám: "Ne, není, jen sušenky, máslo a šlehačka a cukr."  Následuje smutný obličej a dlouhé: "Ahaaa, hmmm, tak to ho teda nedělej!" Není to lehké, když je jedna z Vašich dcer posedlá zdravým životním stylem a denně Vás zahrnuje novými výrazy jako work out nebo quinoa. Ale když už nasadí brouka do hlavy v podobě cheesecaku a k tomu na Vás v lednici pořád číhá to množství Philadelphie, které jste koupili v Německu a ještě v akci, co se dá dělat. Jeden malý, vlastně minicheescake, ještě přeci nikoho nezabil!

Ingredience:
2 1/2 balení sýru Philadelphia o 325 g
150 ml smetany na šlehání
3 celá vejce 
1 žloutek
100 g moučkového cukru
200 g máslových sušenek
60 g másla
1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkové pasty
zakysaná smetana
Ve food processoru rozdrťte sušenky a přidejte máslo. Sušenkovou směs upěchujte na dno dortové formy o průměru 24 cm a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 7 minut. V míse lehce vyšlehejte sýr Philladelpia s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku. Přidávejte po jednom vejce a nakonec samotný žloutek. Nakonec promíchejte se smetanou na šlehání. Nalijte na připravenou sušenkovou směs a dejte péct do vodní lázně na 180 °C na 15 minut, poté snižte teplotu na 140 °C a pečte 40–45 minut. Sýrová část dortu by se měla lehce třást jako rosol! (Stejně jako by se třásl Váš zadek, kdybyste cheesecaků jedli moc). Dejte vychladit a nechte přes noc v lednici. Druhý den hotový cheesecake potřete zakysanou smetanou a ozdobte čerstvým ovocem.

Tip: Na vodní lázeň používám vyšší plech na pečení, do kterého dám kulatou formu na křehký koláč, posadím do ní dortovou formu s cheesecakem a plech zaliji vodou po okraj formy na křehký koláč.

18 komentářů:

  1. vypadá úžasně! Já používám často místo sušenek ovesné vločky a chutná to s nimi skvěle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, super nápad ! Aspoň to bude zas o kousek dietnější :). Opražíš je napřed v troubě a pak pomeleš?
      Díky P.

      Vymazat
  2. právě a navíc je to moc dobré :) klasické ovesné vločky jen zaliji horkou vodou, nechám nabobtnat (všechna voda se musí vsáknout) a přidám lžíci másla. Směs rozložím na dno formy a peču 10-15 minut:)

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá nádherně a určitě tak i chutnal! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada to krasne, ta smetana se do te naplne primicha vyslehana nekde bokem? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne, přímo z kelímku vleju smetanu do směsi a promíchám vařečkou, jednoduchý jak facka :)

      Vymazat
  5. Ten je uzasny! Hned zitra ho vyzkousim, mnam! Jen muzu se zeptat, kolik je potreba toho syru? 2x o 325 g? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! V receptu je 2 1/2 balení 325 g phila ;), hezký den,P.

      Vymazat
  6. Vypadá skvěle! Jakou značku sušenek jste použila prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Když už koupím sušenky, tak v m&s. Vlastně je kupuju, jen když ho mám v plánu dělat. Hezký večer,P.

      Vymazat
  7. Krásný den, mohla bych se zeptat kolik Philadelphie je celkem potřeba? úplně si nejsem jistá, tak abych to nezvorala :D celkem 325 g nebo 2,5 krát 325 gramové balení? Znám totiž jen balení o 125 g tak proto se raději ptám. Moc děkuji předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jj, to jsou ty naše balení, já je kupuji v Německu, tam mají tu větší gramáž (325g). Takže opravdu je to 2,5x 325, když dáte 700g, tak se taky nic nestane :). Hezký den,P.

      Vymazat