JABLEČNÝ ŠTRŮDL

Děláte štrůdl na vánoční stůl? Já ne, ale manželova maminka ano. Miluji štrůdl, ale čerstvě upečený a kdybych ještě na Štědrý den měla péct štrůdl, tak mě trefí :). Raději chodíme s rodinou se projít po Praze, něco dobrého si koupit (ještě jsme zlaté prasátko neviděli:)), zapálit Kristýnce svíčku a pak už honem domu a připravit se k večeři.

Ingredience:
350 g hladké mouky
200 g studeného másla
1 lžíce octa
2 žloutky
1/8 l studené vody
špetka soli
Máslo nastrouhejte a ze všech ingrediencí zpracujte vláčné těsto. Dejte alespoň na půl hodiny do lednice.


Jablka
cukr
skořice
vlašské ořechy
rozinky
Oloupejte a nastrouhejte jablka a smíchejte s ostatními ingrediencemi.

opražené mleté vlašské ořechy
rozpuštěné máslo

Z těsta vyválejte obdelník, potřete máslem (jen uprostřed), posypte mletými ořechy, poklaďte jablečnou směsí. Přeložte těsto nejdříve na kratších stranách a poté na delších. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C pečte přibližně hodinu. Z dávky uděláte 4 krásné štrůdly.

Zkuste také naplnit švestkami s mákem. 




6 komentářů:

  1. Krásné! U nás peče štrůdl jen babička, má trochu odlišný recept, no letos ho chci konečně upéct i já, tak asi vyzkouším tento od Vás =)

    Děkuji a hezké svátky,
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!!! Určitě vzkoušej, s těstem se krásně pracuje, takže úspěch zaručen ;) hezký večer, P.

      Vymazat
  2. Tak jsem ho dneska vyzkušela a je vynikající. Těsto je křehoučké a velmi dobře se s ním pracuje. Co se štrůdlu týče, určitě zůstanu u tohoto receptu. Děkuji za něj i za jiné. Jste moc šikovná a u fotek Vašich receptů slintám. Opravdu luxus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to jsem úplně nadšená! Mám vždy moc velkou radost, když mám zpětnou reakci! A o té šikovnosti...no, vždycky nebyla taková, to až postupně, časem :)...Děkuju moc a hezký večer,P.

      Vymazat
  3. na fotografii je strudl propletany, vy pisete jen prehnout testo, vim ze na chuti se nic nemeni, jen aby zacinajici hospodynky nebyly zklamane ze vysledny efekt nebude stejny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, je, jiná fotka štrůdlu a napsaný původní text, díky za upozornění. Přepíšu to. Krásné Vánoce, P.

      Vymazat